Kocourek chce co nejvíce zdrojů, Nečas nechce euro

Praha – Vláda dnes kývla na východiska pro koncepci surovinové a energetické bezpečnosti České republiky. Samotnou koncepci chce však ministerstvo průmyslu a obchodu předložit pravděpodobně příští rok. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) musí koncepce vycházet z aktualizované podoby Státní energetické koncepce a Státní surovinové politiky, což jsou dokumenty, které chce ministr představit v závěru letošního roku. Na tiskové konferenci po jednání vlády se premiér Petr Nečas (ODS) zmínil i o tom, že v současnosti není dobré pro Česko stanovovat termín přijetí eura.

Nový materiál se zaměří na využívání nejrůznějších energetických zdrojů od jaderné energetiky přes teplárenství až po dodávky ropy. Podle Nečase nenechá stranou ani získávání surovin z různých zdrojů. „Musíme usilovat o surovinovou a energetickou bezpečnost, to znamená například využívaní domácích zdrojů,“ uvedl předseda vlády.

Martin Kocourek:

„Naše surovinová a energetická bezpečnost musí vycházet z aktualizované podoby Státní energetické koncepce a Státní surovinové politiky; oba dokumenty chceme dokončit v závěru letošního roku.“

Energetická bezpečnost Česka v energetické oblasti zatím podle ministerstva řeší jen okrajově některé jiné strategické materiály, zejména Státní energetická koncepce nebo připravovaná aktualizace Státní surovinové politiky či Bezpečnostní strategie ČR. Samostatný dokument dosud chybí.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Dokument, kterým se vláda dnes zabývala, neřeší pouze domácí zdroje, ale zabývá se i situací na globálních trzích. Východiska pro koncepci vymezují rizika a stručně navrhují možná řešení, mezi která patří například další diverzifikace zdrojů a přepravních cest nebo posilování infrastruktury. Stát chce také přilákat více zájemců do technických škol, aby energetika i těžební průmysl získávaly nové odborníky.

Schválený materiál dnes ale podrobili kritice ekologové z Hnutí Duha a sdružení Calla. Přijatá východiska surovinové a energetické bezpečnosti podle nich vrací Česko k modelu energetiky ze 70. let minulého století.

Edvard Sequens ze sdružení Calla:

„Naše energetika potřebuje hlubokou transformaci, aby podporovala rozvoj moderního průmyslu, snižovala spotřebu energetických zdrojů i souvisejícího znečištění a posilovala energetickou bezpečnost. Schválenou vládní koncepcí jde přesně opačným směrem, díky čemuž se staneme špinavým energetickým skanzenem uprostřed Evropy.“

Na úvahy o euru je ještě čas

Určovat termín přijetí eura nyní pro Česko není dobré, myslí si Nečas. Aktuální dluhová krize v eurozóně podle něj totiž z eura vytváří něco jiného, než co bylo obsahem smlouvy o přistoupení k Evropské unii z roku 2003. „Není vůbec dobré stanovovat nějaká data o přistoupení k euru, protože není jasné, k čemu by se mělo přistupovat,“ řekl předseda vlády.

Už v květnu Nečas uvedl, že Česká republika přijme euro až v tu chvíli, kdy náklady na udržení koruny budou vyšší než náklady na zavedení jednotné evropské měny. Zdrženlivě se dnes Nečas vyjádřil také k nápadům na vytvoření hospodářské vlády nad dluhy zmítanou eurozónou. Tento návrh vzešel z úterní schůzky německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Eura
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by byla evropská ekonomická vláda pro Česko nevýhodná a znamenala by ztrátu suverenity. „Ekonomická evropská vláda by znamenala ztrátu rozpočtové suverenity. A ztráta rozpočtové suverenity je ztráta suverenity jako takové. Jsem hluboce přesvědčen, že pro země, jako je Česká republika, by taková vláda byla nevýhodná. Jsme malá, liberální a proexportně orientovaná ekonomika a evropská vláda by logicky hájila spíše zájmy velkých hráčů. Když k tomu přičtu zmíněnou ztrátu suverenity, přijde mi to jednoduše kontraproduktivní,“ tvrdí Kalousek.

Vydáno pod