Akcionář žaluje vedení Motoroly kvůli spojení s Googlem

Wilmington - Akcionář výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility žaluje představenstvo společnosti kvůli porušení povinností tím, že souhlasilo s prodejem firmy za příliš nízkou cenu. Požádal rovněž soud o zastavení prodeje. Motorolu má převzít společnost Google, která si od akvizice slibuje, že bude díky ní moci přímo konkurovat firmě Apple, která vyrábí takzvané chytré telefony.

Podle investora Johna Keatinga je cena 12,5 miliardy dolarů (211,9 miliardy korun) v hotovosti, kterou za Motorolu nabídl Google, příliš nízká. Nespravedlivě také obohacuje členy vedení, zatímco akcionářům brání využít případného očekávaného růstu společnosti. Vedení tak podle něj porušilo své povinnosti důvěry vůči akcionářům.

„Nabídka nekompenzuje akcionářům skutečnou hodnotu společnosti. Navíc jim znemožní využít dalšího růstu firmy a rovněž nedostatečně oceňuje možnosti, které Google nákupem získá,“ tvrdí Keating.

Vedení Motoroly čelí žalobě vlastního akcionáře (zdroj: ČT24)

Žaloba tvrdí, že Motorola začala teprve sklízet ovoce z letošní restrukturalizace, v rámci které se rozdělila na dvě nezávislé firmy. Kvůli prodeji však akcionáři nyní nebudou moci těžit z oživení a místo nich se obohatí Google. Keating nyní shání ve sporu další podporu a usiluje o hromadnou žalobu.

Motorola se k žalobě zatím nechce vyjadřovat. Podobné žaloby bývají obvyklou odpovědí na téměř každou velkou fúzi. Většinou jim ale stejně nezabrání. Kupující se ve většině případů s žalující stranou mimosoudně dohodne na kompenzaci.

Motorola Mobility se dohodla na svém převzetí firmou Google na počátku tohoto týdne. Nabídnutá cena představuje zisk 63 procent ve srovnání s pondělní cenou akcií. Je také doposud největší akvizicí Googlu. Schválit ji ale nejprve musí antimonopolní úřad, i tady existuje riziko, že spojení zamítne.