Češi pijí čím dál více nealko piva

Praha - Zájem Čechů o nealkoholická piva roste a na celkové spotřebě se podílí už zhruba čtyřmi procenty. Jen v loňském roce pivovary vyrobily více než 540 tisíc hektolitrů nealko piva, jehož většina zůstala na tuzemském trhu. Rostoucí zájem o nealkoholická piva potvrzují i hospodští.

První nealkoholické pivo se v Česku vyrobilo už před 50 lety. Na chuť mu ale začali lidé přicházet až o hodně později. Především pak v posledních sedmi letech, kdy se jeho spotřeba zpětinásobila. Podle odborníků za tímto trendem stojí několik důvodů. 

Proč Češi pijí nealko pivo? 

Jan Veselý, ředitel, Český svaz pivovarů a sladoven:

„První je všeobecně náročnější a společenský styl. Už není možné během pracovního dne si dát jedno dvě piva běžně k obědu.“ 

Zdeněk Juračka, prezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu:

„Druhým je to, že pivovary hodně investovaly do kvality tohoto piva, které se silně blíží chuťově normálnímu pivu.“ 

Podle některých nahrálo nealkoholickému pivu i zpřísnění pravidel pro řidiče. 

Jan Šuráň, spolumajitel, Pivo Praha:

„Po zavedení bodového systému u řidičů tak spotřeba nealkoholického piva raketově vzrostla.“ 

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Většina Čechů ale zůstává věrná klasickému pivu. Když si ho dát nemohou, sáhnou po nealkoholické verzi častěji muži než ženy. Světovou jedničkou v konzumaci nealkoholického piva je Španělsko, kde tvoří zhruba 15procentní podíl z celkové výroby piva. Česko by se mohlo v příštích letech dostat na sedm procent.