Praha - Zájem Čechů o nealkoholická piva roste a na celkové spotřebě se podílí už zhruba čtyřmi procenty. Jen v loňském roce pivovary vyrobily více než 540 tisíc hektolitrů nealko piva, jehož většina zůstala na tuzemském trhu. Rostoucí zájem o nealkoholická piva potvrzují i hospodští.
Češi pijí čím dál více nealko piva
První nealkoholické pivo se v Česku vyrobilo už před 50 lety. Na chuť mu ale začali lidé přicházet až o hodně později. Především pak v posledních sedmi letech, kdy se jeho spotřeba zpětinásobila. Podle odborníků za tímto trendem stojí několik důvodů.
Proč Češi pijí nealko pivo?
Jan Veselý, ředitel, Český svaz pivovarů a sladoven:
„První je všeobecně náročnější a společenský styl. Už není možné během pracovního dne si dát jedno dvě piva běžně k obědu.“
Zdeněk Juračka, prezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu:
„Druhým je to, že pivovary hodně investovaly do kvality tohoto piva, které se silně blíží chuťově normálnímu pivu.“
Podle některých nahrálo nealkoholickému pivu i zpřísnění pravidel pro řidiče.
Jan Šuráň, spolumajitel, Pivo Praha:
„Po zavedení bodového systému u řidičů tak spotřeba nealkoholického piva raketově vzrostla.“
Většina Čechů ale zůstává věrná klasickému pivu. Když si ho dát nemohou, sáhnou po nealkoholické verzi častěji muži než ženy. Světovou jedničkou v konzumaci nealkoholického piva je Španělsko, kde tvoří zhruba 15procentní podíl z celkové výroby piva. Česko by se mohlo v příštích letech dostat na sedm procent.