Morgan Stanley: Eurozóna a USA jsou nebezpečně blízko recesi

New York – Americká banka Morgan Stanley snížila odhad růstu světové ekonomiky a upozornila, že hospodářství Spojených států a eurozóny se ocitla „nebezpečně blízko recesi“. Banka v dnešní zprávě také kritizovala vlády Evropy a USA za to, že nezasahují rozhodným způsobem proti dluhové krizi. Americký prezident Barack Obama nicméně později oponoval s tím, že Spojeným státům recese nehrozí, problém je pouze nedostatečné oživení ekonomiky.

Odhad růstu globálního hrubého domácího produktu analytici Morgan Stanley snížili pro tento rok na 3,9 procenta z dosavadní prognózy 4,2 procenta. Pro příští rok počítají se zpomalením tempa růstu na 3,8 procenta místo původně očekávaného zrychlení na 4,5 procenta.

„Naše revidované odhady ukazují, že USA a eurozóna se v příštích 6-12 měsících budou pohybovat nebezpečně blízko recese, definované jako dvě čtvrtletí poklesu po sobě,“ uvedl šéf ekonomického týmu Morgan Stanley Joachim Fels. Údaje z tohoto týdne ukázaly, že růst v Německu, největší ekonomice Evropy, se ve druhém čtvrtletí nečekaně prudce zpomalil. I americká ekonomika v prvním pololetí povážlivě přibrzdila.

Obama se proti hrozbě recese v USA ohradil

„Nemyslím si, že by nám hrozila další recese. Hrozí nám ale, že oživení nebude dostatečně rychlé na to, aby vyřešilo situaci, která pro mnoho lidí představuje opravdovou krizi nezaměstnanosti. Vláda proto musí dělat více,“ upozornil Obama v rozhovoru pro televizní stanici CBS News.

Barack Obama
Zdroj: Susan Walsh/AP Photo

Prezident se kvůli obavám z příliš pomalého oživení chystá na začátku září vystoupit se zásadním projevem, ve kterém nastíní své nové plány na tvorbu pracovních míst. Mimo jiné se prý chce zaměřit na infrastrukturní projekty, daňové úlevy a pomoc dlouhodobě nezaměstnaným.

Politické chyby rozjely nebezpečný kolotoč

Recesi nepovažuje za základní (tedy nejpravděpodobnější) scénář ani banka Morgan Stanley, nicméně k obratu k horšímu by podle ní stačilo už jen málo. Ekonomický růst může zejména ohrozit další nepříznivý vývoj na finančních trzích. „Nedávné politické chyby - zejména pomalá a nedostatečná odpověď Evropy na dluhovou krizi a drama kolem zvýšení dluhového stropu USA - vyvinuly tlak na finanční trhy a narušily podnikatelskou a spotřebitelskou důvěru,“ upozornila banka. Slabý ekonomický růst a nervózní finanční trhy se teď poškozují podle banky navzájem.

Akciové trhy zažily v minulých letech hluboké otřesy a silné výprodeje, vyvolané obavami z dluhové krize v eurozóně, a strach z propadu americké ekonomiky do další recese. Růst v západních zemích bude negativně poznamenán přitvrzováním rozpočtové politiky a omezováním vládních výdajů v Evropě i v USA, jímž se budou politici snažit usmířit si trhy. Odhad růstu ve vyspělém světě Morgan Stanley snížila pro letošek i příští rok na 1,5 procenta z dosavadních 1,9 procenta respektive 2,4 pro rok 2012.

Růst mladých tržních ekonomik se letos zpomalí na 6,5 procenta z loňského tempa 7,8 procenta, odhaduje Fels. Znamená to, že rozvojový svět, který se na globálním HDP podílí zhruba polovinou, zajistí 80 procent globálního růstu. Odhad růstu pro Čínu nechala banka beze změny na devíti procentech po loňském růstu o 10,3 procenta, mírně ale snížila předpovědi pro Rusko a Brazílii.