Čína věří, že americká ekonomika opět poroste

Peking – Čína ústy svého premiéra Wen Ťia-pao vzkázala světu důvěru v to, že se americká ekonomika vrátí na cestu zdravého růstu. Premiér se takto vyjádřil při setkání s americkým viceprezidentem Joem Bidenem. Biden je dnes druhým dnem na návštěvě Číny, která je největším zahraničním věřitelem Spojených států. Americký viceprezident dnes také jednal s prezidentem Chu Ťin-tchaem o Tchaj-wanu a Severní Koreji.

Wen Ťia-pao, čínský premiér 

„Dal jste čínské veřejnosti jasnou zprávu, že Spojené státy dodrží své sliby a závazky týkající se výše amerického dluhu. To zachová bezpečnost, likviditu a hodnotu amerických dluhopisů.“

Rovněž čínský viceprezident Si Ťin-pching, který jednal s Bidenem již ve čtvrtek, dnes vyjádřil důvěru v odolnost amerického hospodářství: „Americké hospodářství je vysoce odolné a má silnou schopnost se samo ozdravit,“ konstatoval Si při dnešním jednání viceprezidentů obou zemí s podnikateli a dodal: „Jsme přesvědčeni, že americká ekonomika se bude ještě více rozvíjet, když se postaví současným výzvám.“

Přitom právě optimistický tón Siho, který by se podle předpokladů měl v roce 2013 stát nástupcem prezidenta Chu Ťin-tchaa, je v ostrém kontrastu s příkrou kritikou čínských státních médií vůči Washingtonu ohledně řešení stávajících amerických ekonomických problémů.

26.07.2011
Zdroj: ČT24

Agentura Reuters uvádí, že dnešní komentáře Si Ťin-pchinga jsou vůbec prvním vyjádřením vysokého čínského představitele ke stavu americké ekonomiky od zmíněného snížení ratingu firmou Standard & Poor's. Si dnes uvedl, že ho Biden ve čtvrtek informoval „o úsilí americké vlády podpořit ekonomický růst a zaměstnanost, snížit rozpočtový deficit, řešit problém zadluženosti a zachovat si důvěru globálních investorů“.

Biden jednal i s čínským prezidentem

Biden poté během setkání s prezidentem Chuem prohlásil, že ho prezident Barack Obama pověřil ujistit čínské vedení o závazku Spojených států „dále a co možná nejdůraznějším způsobem se angažovat ve světě“.

Joe Biden a Chu Ťin-tchao
Zdroj: ČTK/AP Photo/HOW HWEE YOUNG

Rozhovor obou státníků se týkal mimo jiné jednání USA s Tchaj-wanem, který Peking považuje za svou odštěpeneckou kolonii a jemuž má Washington prodat zbraně, přiblížil náměstek čínského ministra zahraničí Cchuej Tchien-kchaj. O dodávce bojových letounů F-16 mají USA rozhodnout do 1. října před očekávanou návštěvou Siho ve Washingtonu. Čína podle Cchueje také vybídla k brzkému obnovení šestistranných jednání o odzbrojení izolované Severní Koreje.

Páteční setkání viceprezidentů s podnikateli, kterého se zúčastnili mimo jiné zástupci firem General Motors, Coca Cola, Bank of China či výrobce počítačů Lenovo, bylo zaměřeno na odstraňování překážek bránících užší spolupráci. Zahraniční společnosti si stěžují na omezování přístupu na čínský trh, podobné stížnosti o obtížích pronikání na americký trh zaznívají i od čínských investorů.

Návštěva má přinést podpisy pod smlouvami za miliardu dolarů

Americké firmy a Čína by podle nejmenovaného amerického delegáta měly během Bidenovy návštěvy uzavřít obchodní dohody v hodnotě téměř miliardy dolarů. V sobotu odcestuje Si s Bidenem do města Čcheng-tu, metropole provincie S'-čchuan, kterou v roce 2008 postihlo katastrofální zemětřesení. Biden tam o víkendu promluví k vysokoškolským studentům a navštíví rekonstrukční projekty.