Miliardy z dividend možná posílí důchodový systém už příští rok

Praha – Vláda má na stole novelu zákona, která umožní používat peníze z privatizace a dividendy ze státních podniků na důchody. Autory návrhu jsou ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a poslanec ODS Marek Benda. Kalousek médiím už dříve řekl, že díky novele by se už příští rok mohlo využít 15 miliard korun z dividend na posílení penzijního účtu.

Přijetí novely zákona by v praxi znamenalo, že všechny peníze, které stát získá z jím ovládaných firem, ať už jde o dividendy, nebo privatizační výnosy, se budou moci utratit jen za důchody. Novela nejenže umožňuje použít dividendy na důchody, ale současně sníží počet titulů umožňujících použití privatizačních prostředků.

V praxi jde o to, že se seškrtá počet situací, ve kterých je možné platit výdaje z peněz získaných při privatizaci. Poslanci si od toho slibují, že na účtech pak zůstane více finančních prostředků, které budou moci na důchody použít.

Pokud se vláda k návrhu vyjádří kladně, sněmovna by o něm mohla rozhodnout ještě na srpnové schůzi. Rychlost, s jakou předloha projde vládou a parlamentem, totiž ovlivní podobu státního rozpočtu na příští rok. Ten smí být sestavován pouze podle platné legislativy. Kalousek musí sněmovně předložit návrh rozpočtu nejpozději 30. září.

Kalousek otočil, dřív důchody z dividend platit nechtěl

Kalousek, který je spoluautorem návrhu na využití dividend na posílení penzijního účtu, oproti svým dřívějším stanoviskům otočil. Ještě v březnu v České televizi tvrdil, že využít dividendy a příjmy z privatizace na financování penzí a krytí nákladů reformy sice jde, teď na to ale není vhodná doba. Státní majetek by se podle něj v době doznívající hospodářské krize prodal pod cenou a dividendy ze státních podniků je třeba využít jinde.

Vládní koalice počítá v rámci důchodové reformy se zvýšením nižší sazby daně z přidané hodnoty od příštího roku z 10 na 14 procent. O rok později by se pak obě sazby daně měly sjednotit na 17 procentech. Vyšší sazba daně nyní dosahuje 20 procent. Peníze, které úpravou sazeb DPH stát vydělá, by měly jít na krytí nákladů důchodové reformy.