Manchester United se vrátí na burzu, míří za asijskými fanoušky

Singapur – Nejslavnější anglický fotbalový klub Manchester United se vrací na burzu. Ještě před koncem letošního roku se jeho akcie začnou obchodovat na trhu v Singapuru. Současný majitel klubu, americký byznysmen Malcolm Glazer, totiž potřebuje peníze na splácení dluhů. Na klub si půjčil a platí vysoké úroky. Na burze upíše čtvrtinu klubu v hodnotě zhruba miliardy dolarů. S odvoláním na dobře informovaný zdroj o tom informovala agentura Reuters. Klub zatím zprávy o svém vstupu na burzu odmítl komentovat.

Singapur si Manchester nevybral náhodou – z odhadovaných 333 milionů fanoušků je víc než polovina z Asie a sponzoři taktéž. „Pravděpodobně už vyčerpali svůj potenciál ve vyspělých zemích. V této části světa je navíc velký potenciál růstu. Asie nebyla tolik zasažena finanční krizí. Existuje mnoho značek, které tam zažívají neuvěřitelný růst a můžou se stát potenciálním sponzorem Manchesteru,“ míní expert na sportovní marketing Heyhoe Flint.

Podle odborníka na korporátní finance společnosti BDO Chrise Searlea umožní vstup na burzu v Singapuru fotbalovému klubu dále rozvíjet asijskou základnu fanoušků a těžit z marketingového potenciálu regionu. Deník The Wall Street Journal uvedl, že klub původně zvažoval vstup na burzu v Hongkongu, nakonec ale změnil názor a zvolil Singapur.

Somkad Korsri, člen fanklubu Manchesteru United

„Bude to dobré pro fanoušky, kteří chtějí vlastnit kus svého klubu. Navíc když se bude Manchesteru dařit, získají díky akciím i dividendy.“

Podle zdroje agentury Reuters půjdou peníze z emise akcií klubu hlavně na krytí dluhů, kvůli kterým si majitel klubu vysloužil značnou kritiku fanoušků. Dluh se v roce 2010 vyšplhal na 865 milionů dolarů, a to i přesto, že časopis Forbes označil Manchester za nejcennější klub na fotbalovém trhu. Jeho hodnota se vyšplhala na miliardu a 860 milionů dolarů.

Na akciovém trhu není mistr Premier League žádný nováček. 15 let se s jeho akciemi obchodovalo v Londýně. Malcom Glazer je stáhl 22. června 2005. Tehdy se hodnota jedné akcie pohybovala kolem 273 pencí. Glazer za klub zaplatil 790 milionů dolarů.