Vypovězme vládě poslušnost, znělo Václavským náměstím

Praha – Hlavním městem dnes otřásla demonstrace proti vládním reformám. Václavské náměstí zaplavilo čtyřicet tisíc lidí. Odboráři věří, že demonstrujících bylo ještě o 10 tisíc více. Protestovat však nepřišli jen zástupci z řad odborářů, demonstrace se zúčastní i běžní občané. Chuť veřejnosti k reformám, která v loňském roce přispěla k vítězství pravicové koalice ve volbách, už totiž podle odborníků vyprchala. Lidé se nyní bojí zhoršení své životní úrovně. Do Prahy se tak po sedmi měsících vrátili demonstranti. Naposledy totiž desetitisíce státních zaměstnanců protestovaly proti snižování mezd na Palachově náměstí loni v září.

Na žižkovském Churchillově náměstí v okolí Domu odborových svazů se od desáté hodiny scházely stovky odborářů. Dalším cestu od hlavního nádraží ukazovali organizátoři v barevných vestičkách s označením Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS). Náladu si protivládně naladění účastníci protestu v krásném počasí ještě vylepšovali pískáním na píšťalky, troubením a frkáním na nejrůznější nástroje, například na vuvuzely, které se staly známé po jihoafrickém šampionátu ve fotbale. Nad lidmi vlály prapory nejrůznějších odborových svazů a vznášely se modré, bílé a červené balonky. Na pořádek dohlíželi organizátoři a patrná byla také posílená přítomnost policejních hlídek.

Václavské náměstí se otřásalo pod silnými výroky

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil:

„Já čekám, že budeme panu ministrovi financí a panu premiérovi tentokrát posílat složenky na jejich účet, protože oni zadlužili tuhle republiku o 50 tisíc na každého jednotlivého člověka.“

V 11:55 se protestní průvod vydal směrem na Václavské náměstí, kde zhruba hodinu a půl probíhaly proslovy odborářských bossů, ale i zástupců jiných organizací. Ti se především ohradili proti daňové a penzijní reformě, a proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Vyzvali k aktivnímu odporu proti reformám a východisko vidí v předčasných volbách. „Naše cesta jsou nové volby, ať se bojí o svá místa, ať mají strach z národa. Nebudeme čtyři roky čekat na to, až to tady všechno zničí a rozkradou,“ vzkázal demonstrantům předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Odboráři také vládu obvinili ze lživých prohlášení - prý nehledá s oponenty kompromis a není schopná zabránit rozkrádání peněz z veřejných rozpočtů. Zdaleka největší ohlas měl však proslov Terezy Stöckelové z Občanské iniciativy ProAlt, která jako jediná vyzvala ke generální stávce. „Nejsme bezmocní. Vypovězme těm, kteří jsou u vlády, poslušnost. Budeme-li se vzájemně podporovat, budeme silnější,“ vzkázala lidem. Současnou vládu označila za obzvláště brutální. V jejím projevu nechyběl ani odkaz na nepokoje v Egyptě. Její výzvy místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Michal Doktor (ODS) označil za fašizující. Na závěr demonstrace náměstím, kam český národ už tradičně chodí demonstrovat svou nespokojenost, zazněla národní hymna. 

Dnes demonstrace, příště stávka?

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil:

„Co se bude dít, závisí teď na vládě.“

Dnešní protest nejspíš nebude poslední. Druhá největší odborová centrála v zemi totiž už nyní chystá blokády. Některé odborové organizace dokonce otevřeně vyzývají ke stávkám. „My samozřejmě přitvrdíme,“ řekl Dufek. Dnešní demonstrace podle něj byla poslední, která se konala v sobotu. Další protesty se budou konat již ve všední dny tak, aby to pocítila vláda a poslanci. Odbory v Dopravním podniku hlavního města Prahy dnes také ve svém dopise vyzvaly přímo k zahájení série stávek. Ty by mohly vést až k časově neomezené stávce v dopravě na území České republiky.   

Drábek: Demonstrace je nesmyslná

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) je demonstrace nesmyslná. „Upřednostňuji korektní jednání před výkřiky na náměstí. Chápal bych demonstraci, kdyby vláda nechtěla s odbory jednat. Ale byly to odbory, které odmítly jednání,“ uvedl. „Je tam řada dezinterpretací, řada zkreslených informací, řada výzev k tomu, aby lidé vypověděli vládě poslušnost. To si myslím, že patří do revoluční doby, ale v tuto chvíli nemají smysl,“ dodal ministr.

„Odborům se podařilo vytvořit daleko širší alianci lidí z různých oblastí, různých oborů,“ komentoval však dnešní protest místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek s tím, že ho považuje za úspěšný a alarmující. Až na jeden přestupek opilého muže proběhla demonstrace klidně. Předpokládá, že se demonstrující, mezi kterými byly rodiny s dětmi a starší lidé, rozejdou po městě „výletním tempem a stylem“. Až do večera však bude v Praze ve službě až o 80 policistů více. Ti budou dohlížet nad pořádkem.

Protestní průvod zhruba na hodinu zastavil i dopravu na magistrále, která je dopravní tepnou Prahy. Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl nicméně už dříve zdůraznil, že se v tomto případě nejedná o žádnou protestní blokádu, ale čistě jen o zajištění přesunu demonstrantů. „Doprava na magistrále bude zastavena jen v dobu přemístění od Bulhara k ulici Politických vězňů,“ zdůraznil.

Některé nápisy na transparentech a pokřiky:

Otevřete oči, jste obětí vládního byznysu!

Je nás tu deset tisíc, na Václaváku nás bude ještě víc!

Už je načase vyhnat vládu Nečase!

Zavadil na Hrad!

Stop zákeřným reformám!

Máme toho dost, pryč s vládou!

Podle odborníků ale bude muset vláda buď lidem lépe reformy vysvětlovat, nebo si zvyknout na vyšší frekvenci podobných protestů. „Bohužel jsme na začátku cesty delšího reformního snažení, které by vedlo ke stabilizaci veřejných financí. To znamená, pokud se nyní lidé vydávají do ulic, potom pro ně nezbývá nic než nepříjemný vzkaz, že může být ještě hůře,“ vysvětluje hlavní ekonom společnosti Patria David Marek. Na přesvědčení odborů má vláda necelý měsíc. Do konce června je chce totiž mít schválené.

Do Prahy ráno dorazily dva vlaky a desítky autobusů plné odborářů

Z Brna a Ostravy do Prahy ráno přivezly přes šest tisíc lidí autobusy a dva speciální vlaky. Jeden jel po trase Bohumín - Ostrava - Praha, druhý vyjel z Ostravy a další cestující nabral ještě v Hranicích na Moravě, Olomouci a Pardubicích. Většinu míst zabrali lidé z odborového svazu KOVO, přidali se také řidiči nebo zdravotníci. Podle jednoho z pořadatelů Miroslava Kosiny využilo zvláštních vlaků z Moravy až 2500 odborářů.

Přivstat si nebyli líní ani odboráři z jižní Moravy. Odtud vyjelo hned po ránu kolem čtyřiceti autobusů plných odborářů. „Vláda zcela ignoruje práci těch lidí, nebere na ně ohled, to nám hodně vadí,“ tvrdí předseda základní organizace odborového svazu Kovo Leopold Laskovský. „Lidé, kteří sledují dění v této republice, vědí, že vláda připravuje celou řadu reforem a proti tomu je potřeba říct jasné ne,“ dodává odborář Jiří Grim.

„Veřejnost došla k závěru, že nám řecký scénář nehrozí, že ta varování byla přehnaná. Je to vidět i na nedůvěře vůči premiérovi, kterému věří jenom čtvrtina občanů,“ míní komentátor ČT Petr Fischer.

Odbory: Změny ve zdravotnictví a sociální oblasti dolehnou na většinu lidí

Odbory chtějí demonstrací vyjádřit svůj nesouhlas s vládními reformami. Trnem v oku jim jsou především změny v sociální oblasti a ve zdravotnictví. Obávají se toho, že tyto reformy negativně dolehnou na většinu lidí. „Co se týče zdravotnictví, tak tam jsme trošku zaraženi. My to nazýváme určitým chaosem, který tam ještě existuje,“ řekl po včerejším jednání tripartity Jaroslav Zavadil. Zdravotnická reformaby měla mimo jiné stanovit, na co by lidé měli mít nárok ze zdravotního pojištění. Odborům vadí, že standard a nadstandard ale zákon přesně nedefinuje. Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové hrozí, že lepší péči dostane jen ten, kdo si ji zaplatí. Reformní návrhy prý omezují také volbu lékaře či zařízení, kde by lidé měli být ošetřeni.

U sociální reformy odborům vadí třeba to, že by se vyplácení dávek a podpor mělo převést z obcí na úřady práce. „Obcí je 2500, úřadů práce 400,“ uvedla Žitníková. Odbory poukazují na to, že v rámci reformy ubude zaměstnanců, kteří se nyní o sociálně potřebné starají, a zhorší se tak dostupnost péče o sociálně slabé. Kritizují i záměr zavést takzvané sociální karty. Na ně by stát vyplácel sociální dávky, podpory a příspěvky, sloužit by měly i jako karty platební. Odboráři nesouhlasí také se změnami příspěvků na pomůcky a dopravu pro postižené, podle nich handicapovaní přijdou o peníze.

Kladná odezva by mohla přijít od Věcí veřejných

Dnešní demonstrace bude pro odbory zkouškou toho, jakou mají podporu. Pokud bude účast vysoká, mohlo by to odborům pomoci hlavně u Věcí veřejných. „Pokud se sejde opravdu hodně lidí, tak Věci veřejné budou říkat: 'Ano, tento hlas nemůžeme přeslechnout a musíme reformy malinko změnit',“ uvedl Fischer.

Dnešní demonstrací by ovšem nespokojenost odborů vyvrcholit nemusela. Předseda odborové centrály Jaroslav Zavadil již dříve upozornil, že pokud se přístup vlády nezmění, „demonstrací to nemůže končit“. Označil ji za poslední varování před případnými dalšími akcemi. Na přípravě stávky už začaly pracovat například železniční odbory. Na půdě ČMKOS by mělo rozhodnutí o dalším postupu padnout příští týden.

Vydáno pod