S&P opouští její prezident, možná kvůli snižování ratingu USA

New York – Ratingová agentura Standard & Poor's bude mít nového šéfa. Ten současný, který v čele stál, když agentura snížila rating Spojeným státům, z funkce odchází. Devena Sharmu příští měsíc nahradí finanční ředitel společnosti Citibank Douglas Peterson. Za odchodem Sharmy mohl podle nezaujatých expertů být politický tlak ze strany Republikánů i Demokratů, kteří těžce snášeli otřes více než sto let stabilního ratingu. Podle agentury však odchod Sharmy se snižováním hodnocení USA nesouvisí.

Začátkem měsíce sáhla agentura ke snížení úvěrového hodnocení Spojených států o jeden stupeň na úroveň AA+. USA tak poprvé v historii přišly o nejvyšší možný úvěrový rating AAA, což vedlo k prudkému poklesu na světových akciových trzích. Vedení S&P čelilo kvůli snížení ratingu kritice ze strany představitelů americké vlády. Někteří zastánci snížení ratingu však tvrdí, že agentura postupovala zodpovědně vzhledem k rostoucímu zadlužení USA a neschopnosti politiků přijít s dlouhodobým řešením tohoto problému. „Snížení ratingu je zcela v souladu s naší analýzou. Budoucnost ekonomiky Spojených států není jistá a schopnost splácet dluhy se snižuje,“ řekl Sharma.

Agentury se prohýbají pod tlakem kritiky

Někteří vládní činitelé začali zpochybňovat postupy, věrohodnost a kompetentnost agentury S&P. Hlavně pak po chybě, kdy nadhodnotila výši budoucích schodků o dva biliony dolarů.

Konkurenční ratingové agentury Moody's Investors Service a Fitch Ratings tento měsíc potvrdily úvěrový rating Spojených států na nejvyšším možném stupni. I tak se však přední ratingové agentury od vypuknutí světové finanční krize opakovaně stávají terčem kritiky. Agentury totiž udělily vysoké hodnocení finančním produktům, které se později projevily jako spouštěče rozsáhlých turbulencí na finančních trzích. V poslední době je jim také vyčítáno, že vyostřily dluhovou krizi v eurozóně tím, že prudce snížily úvěrová hodnocení některých problémových evropských zemí.

„V tomhle případě se obávám, že skutečně jde spíš o politický tlak a o snahu zastrašit agentury. Mnohem víc než o řešení reálného problému jde o získávání bodů v kampaních u voličů,“ myslí si Ľuboš Mokráš, analytik České spořitelny.

Barack Obama:

„Agentura S&P nesnížila rating kvůli neschopnosti splácet dluhy. Vidím tento krok jako vyjádření nedůvěry v politický systém, ještě k tomu ve chvíli, kdy probíhají jednání o zvýšení dluhového stropu.“

Agentura S&P je součástí společnosti McGraw-Hill Companies. Někteří akcionáři se nyní snaží přimět vedení McGraw-Hill k restrukturalizaci aktivit, jež by mohla zahrnovat i osamostatnění S&P. Konkurenční Moody's se již před zhruba deseti lety oddělila od malého konglomerátu Dun & Bradstreet.  

Moody\'s
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDREW GOMBERT

Odcházející prezident Sharma začal v McGraw-Hill pracovat v roce 2002. Tehdy přešel z firmy Booz Allen Hamilton. Svou kariéru ve společnosti zahájil jako viceprezident pro globální strategie. V roce 2006 se stal výkonným viceprezidentem pro investorské služby a globální obchody. Na post šéfa ratingové agentury nastoupil v roce 2007.