Zadlužená ECM prodělala za půl roku 64 milionů

Praha – Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM), která je od července v konkurzu, je za letošní první pololetí ve ztrátě 2,6 milionu eur, tedy asi 64 milionů korun. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy insolvenčního správce o stavu hospodaření ECM v insolvenčním rejstříku. Za stejné období roku 2010 developer prodělal 41,1 milionu eur (kolem jedné miliardy Kč).

Věřitelé vůči ECM přihlásili celkem pohledávky v nominální výši 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce Ivo Hala uznal platnost jen necelých dvou miliard korun z těchto závazků. Někteří věřitelé, kterým insolvenční správce pohledávky neuznal, ho nyní kvůli tomu žalují.

Mezi touto skupinou věřitelů ECM je také společnost Astin Capital Management. Tato firma zastupuje část držitelů eurových dluhopisů ECM. Její přihlášená pohledávka kolem 3,1 miliardy korun je v insolvenčním řízení s ECM největší, insolvenční správce Hala ji ale neuznal. Astin Capital navíc u Ústavního soudu napadla rozhodnutí o vyhlášení konkurzu na ECM.

K další soudní při dal podnět generální ředitel a zakladatel ECM Milan Janků. Vrchnímu soudu v Praze v odvolání navrhnul, aby rozhodnutí o konkurzu zrušil. Důvodem jsou mimo jiné údajná pochybení při soudním projednávání konkurzu. Konkurz prosadili věřitelé, mezi kterými je například Česká spořitelna nebo společnost Glancus Investments ze skupiny PPF. Konkurz navrhoval také insolvenční správce Hala. Naopak šéf ECM Janků a Astin Capital chtěli řešit dluhy firmy reorganizací.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Janků, který dosud stojí v čele firmy. Firma je známá hlavně výstavbou a projekty výškových budov v Praze na Pankráci.

Vydáno pod