Zkrachovalý OP Prostějov je opět v konkurzu

Prostějov - V konkurzu se opět ocitl zkrachovalý Oděvní podnik Prostějov (OP). Rozhodla o tom dnes soudkyně brněnského krajského soudu Bohumila Čuprová. Podnik již loni v srpnu ukončil sériovou výrobu. Poslední funkční částí podniku je výroba na míru. Své pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů, kteří celkem žádají 2,15 miliardy korun.

V úpadku se nachází prostějovský oděvní podnik již více než rok. Loni v květnu ho poprvé poslal do konkurzu soudce brněnského krajského soudu Jan Kozák, který měl původně insolvenční řízení OP na starosti. Jeho rozhodnutí však s konečnou platností zrušil v dubnu Vrchní soud v Olomouci, a to z toho důvodu, že případ byl přidělen Kozákovi v rozporu se zákonem o soudech a soudcích. Vrchní soud dal zároveň pokyn předsedovi brněnského krajského soudu, aby rozhodl, komu kauzu předá. Insolvenční soudkyní ve věci OP předseda soudu ustanovil Čuprovou.

Někdejší největší textilní firmu v zemi poslala soudkyně opět do konkurzu, protože v již dříve stanovené lhůtě nikdo nepředložil reorganizační plán. Díky usnesení Čuprové by se měl opět rozběhnout připravovaný prodej majetku OP. Jeho hodnota ale podle odborníků klesá. Ještě loni v lednu měl Oděvní podnik podle odhadu znalecké firmy cenu asi 1,17 miliardy korun, v současnosti to může být částka nižší o stovky milionů.