NWR si v pololetí polepšilo, dál je ale opatrné

Praha – Majitelka černouhelné firmy OKD a jedna z největších průmyslových skupin v Česku těžební společnost New World Resources (NWR) vykázala ve druhém čtvrtletí čistý zisk 84 milionů eur a tržby 455 milionů eur. Za celé první pololetí firma utržila 840 milionů eur a vytvořila zisk 87 milionů eur. Klíčový majetek NWR představuje právě společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.

NWR dokázala v uplynulých třech měsících navýšit většinu finančních ukazatelů. Výjimkou je pouze čistý zisk. „Tento pokles je však dán tím, že NWR ve druhém čtvrtletí loňského roku zaznamenalo jednorázový zisk z prodeje aktiv. Po očištění o tento prodej byl samozřejmě výsledek několikanásobně meziročně silnější,“ vysvětlil analytik PPF Petr Novák. 

V první polovině roku firma vytěžila 5,8 milionu tun uhlí a prodala ho celkem 5,4 milionu. Produkce uhlí v první polovině roku 2011 byla podle očekávání o sedm procent vyšší než ve stejném období roku 2010. Externí prodeje si meziročně polepšily o deset procent. Produkce koksu dosáhla 400 tisíc tun a prodala více než 300 tisíc. Podle jejího šéfa Mika Salamona společnost vyplatí dividendu ve výši zhruba padesát procent čistého zisku za první pololetí.

Mike Salamon:

„Výsledky za první pololetí tohoto roku vykazují výrazné meziroční zlepšení, se 17procentním nárůstem výnosů a 48procentním navýšením EBITDA, což odráží silnou cenovou hladinu v globálním měřítku a robustní poptávku z odvětví spotřebovávajících ocel v regionu střední Evropy. Jedná se však jen o část celkového obrazu. Úspěšná podpora efektivity a produktivity dosažená díky realizaci investičního programu POP2010 a dalších provozních opatření nám umožňuje částečně omezovat dopady navyšování cen vstupů.“

„Nadále předpokládáme, že vyrobíme 11 milionů tun uhlí za celý rok 2011 a prodáme 10,3 milionu tun uhlí,“ uvedl finanční ředitel NWR Marek Jelínek. Finanční výsledky pro rok 2011 budou podle Jelínka záviset na cenách uhlí a koksu ve čtvrtém čtvrtletí. 

S výsledky první poloviny roku je sice firma spokojená, s krátkodobým výhledem je však opatrná. „S ohledem na současný neklid na trzích a nejisté makroekonomické prostředí, zejména v Evropě, jsme ve svých krátkodobých výhledech přesto opatrní. Ačkoliv jsme doposud nezaznamenali žádné konkrétní známky zpomalení na našem regionálním trhu, máme za to, že existuje riziko krátkodobé volatility cen a nestálosti objemů prodeje v roce 2012. Budeme trhy nadále bedlivě sledovat, ohledně dlouhodobého výhledu pro náš region však zůstáváme optimisty,“ poznamenal Salamon.

„Růst tržeb byl podržen hlavně vysokými cenami uhlí. Objemy těžby a prodeje se vracejí k normálu po vyšších číslech trochu výjimečného loňského roku, což je patrné hlavně v segmentu koksu. Společnost dosáhla proti našim očekáváním vyšších marží díky kontrole nákladů a zlepšila tak vývoj z prvního čtvrtletí,“ vyjádřil se k výsledkům analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Negativní vliv by podle analytiků mohlo mít rozhodnutí NWR upustit od plánovaného těžebního mixu koksovatelného a energetického uhlí v poměru 50:50. Produktový mix pro rok 2011 tak bude tvořit 52 procent energetického uhlí, čtyři procenta prachového uhlí a 44 procent koksovatelného uhlí. Podle Jelínka to souvisí s červencovými úmrtími dvou horníků v dole na Karvinsku. Podíl koksovatelného uhlí chce firma zvýšit v příštím roce.