Papír je zastaralý, teď frčí e-knihy

Seattle (USA) – Společnost Amazon poprvé prodává více elektronických knih než všech papírových dohromady. Pouhé čtyři roky od představení čtečky Kindle stačily Amazonu na to, aby zájem o e-knihy nejprve předstihl všechny knihy s pevnou vazbou, později všechny paperbacky a nyní dokonce všechny papírové knihy dohromady, píše publicista Vojta Bednář na webu Tyinternety.cz. Od prvního dubna letošního jara platí, že na každých 100 papírových knih prodal Amazon 105 elektronických knížek. Nejsou přitom započítány knihy dostupné zdarma, ale pouze placené verze.

Evropa se zatím drží starého dobrého papíru, papír voní i Čechům

Miliony lidí po celém světě už mají jasno. Před papírem totiž daly přednost displeji a elektronické knihy už začínají vážně konkurovat těm papírovým. Rychleji, než se čekalo. „Předpokládali jsme, že to tak dopadne, ale nečekali jsme, že to bude tak rychlé. Tištěné knihy prodáváme přeci 15 let a knihy pro Kindle jen necelé čtyři roky,“ diví se šéf Amazonu Jeffrey Bezos. Digitalizované knihy tak poprvé porazily papír. Zatím však tento pokrok vládne pouze Spojeným státům. Evropský knižní trh na opravdový boom teprve čeká.

Americký Kindle Store nabízí přes 950 tisíc knih v elektronické podobně, a to včetně nově vydaných titulů. V nabídce má 109 ze 111 bestsellerů podle žebříčku New York Times. Více než 790 tisíc knih lze zakoupit za 9,99 dolaru nebo méně. Za posledních pět měsíců přibylo do Kindle Store 175 tisíc knih. Pro Kindle jsou však k dispozici miliony dalších knih zdarma. Na ty se už totiž nevztahuje autorské právo. Nejúspěšnějším světovým autorem je v tuto chvíli švédský spisovatel Stieg Larsson. Jeho trilogii Milénium si do své čtečky stáhlo už víc než milion lidí.

Redaktor serveru Technet.cz Jan Kužník:

„Je to začarovaný kruh jako v případě hudby. Není tu zatím dostatek čteček. Navíc pořád chybí jednoduše dostupné knížky v češtině.“

Čeští nakladatelé se zatím drží zpátky, stejně jako zbytek Evropy. Nakladatelé si nejsou jisti zájmem českých čtenářů a mají problém i s tím, jak zajistit jednoduché stahování elektronických knih. „Vydali jsme do dnešního dne zhruba 50 titulů - počínaje zhruba polovinou prosince loňského roku. A co se týče prodejů, tak to zatím není žádná sláva,“ potvrzuje Jan Eisler z nakladatelství Fragment. „Letos se vlastně láme na českém trhu chleba v elektronických knihách, několik firem připravuje portály na prodej elektronických knih,“ dodává ale ředitel nakladatelství Argo Milan Gelnar.

Amazon se veze na vlně úspěchu

Amazon díky úspěchu svých čteček zaznamenal nejrychlejší meziroční růst tržeb a zisků za posledních deset let. Během prvních měsíců roku prodal Amazon trojnásobné množství knih pro Kindle ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Elektronické knížky se ale dají číst nejen ve čtečkách, ale i v tabletech nebo mobilních telefonech. Zájem tak pravděpodobně bude růst i nadále. Příští rok Amazon očekává, že lidé za elektronické knížky utratí dvě a půl miliardy dolarů.

Kindle DX
Zdroj: ČT24
Vydáno pod