Stravenky možná zabrzdí daňovou reformu ve sněmovně

Praha – Dnešní projednávání návrhu daňové reformy proběhlo celkem hladce, a to i bez účasti ministrů TOP 09, včetně tvůrce reformy Miroslava Kalouska. Návrh, který míří do sněmovny, dál počítá se zrušením zvýhodnění stravenek a dalších benefitů – tedy s body nepřijatelnými pro Věci veřejné. Šéf jejich poslanců Vít Bárta už dnes předeslal, že v dolní komoře bude strana požadované změny tvrdě prosazovat. To může přinést další napětí v koaličních řadách. Názor Věcí veřejných je podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové připravena podpořit i ODS. Proti zrušení zvýhodnění stravenek jsou také odbory a zaměstnavatelé.

Věci veřejné proti zrušení daňového zvýhodnění stravenek ruce nezvednou, vzkázal dnes Bárta koalici. Strana by ještě o stravenkách ráda jednala ve sněmovně. Premiér Petr Nečas (ODS) připustil, že sněmovna může návrhy zákonů změnit, musí se však na nich shodnout všichni koaliční partneři. Šéf státní kasy Kalousek ale tak tolerantní není.

Miroslav Kalousek:

„Věci veřejné tím, že jejich ministři hlasovali ve vládě pro ten návrh v této podobě, tak jsou vázáni tím, že nesmí pro takový návrh hlasovat s opozicí. Pokud ano, pak je to fatální porušení koaliční smlouvy a v zásadě konec koalice.“

„Já plně rozumím našim ministrům, že podpořili, řekněme, podvozek daňové reformy a že na půdě Poslanecké sněmovny je dost prostoru v jednotlivých čteních k tomu, aby se tato zásadní norma jaksi doprecizovala. A v tomto směru chci ujistit občany ČR v tom, že poslanci Věcí veřejných dále stojí za zachováním stravenek,“ stojí ale na svém Bárta. Místopředsedkyně ODS Němcová večer pro Radiožurnál uvedla, že ODS je připravena podpořit názor VV a bude blokovat rušení daňového zvýhodnění stravenek. „Debata o stravenkách uzavřená není. Jako vedení ODS jsme se na toto téma taky bavili. Budeme chtít otevřít ještě toto téma na jednání sněmovny s tím cílem, aby se na stravenky nesáhlo, když to řeknu jednoduše,“ uvedla Němcová. 

Další, mnohem náročnější boj o podobu reformy, tak koaliční trojúhelník teprve čeká. Nejmenší vládní strana chce na mimořádné schůzi tvrdě tlačit na změny, od kterých dnes ve Strakově akademii couvla.

Pokud ale Věci veřejné skutečně ve sněmovně pro zrušení daňových výhod ruku nezvednou, zablokují celou daňovou reformu. Její případné úpravy totiž musí schválit všichni koaliční partneři, a to se v otázce stravenek nestane. Hlasování s opozicí navíc bude znamenat další napětí v koalici. To by naopak mohlo nahrát odborům a opozičním stranám, které nyní hledají spojence. Nejsilnější opoziční síla dolní sněmovny sociální demokraté totiž z reformy nadšená není. „Sociální demokracie ten návrh pokládá za nespravedlivý, pokládá ho za krajně kontroverzní a pokládá tento návrh také za škodlivý pro stabilitu veřejného rozpočtu,“ uvedl šéf strany Bohuslav Sobotka.

Místo stravenek daňový paušál

Resort financí zaměstnancům místo jídelních kuponů a dalších benefitů nabízí daňový paušál tři tisíce korun ročně. Podle Nečase bude zaměstnanecký výdajový paušál nejen v podobě daňové slevy, ale i daňovém bonusu. „To znamená, že paušál bude moci uplatňovat i ten, který má tak nízký příjem, že neplatí žádné daně,“ řekl premiér.

Vydáno pod