Samsung chce ovládnout trh s tablety a smartphony

Soul - Odchod Steva Jobse z vedoucí výkonné funkce ve společnosti Apple podnítí jeho hlavního rivala, jihokorejský Samsung Electronics, k zintenzivnění konkurenčního boje o nadvládu nad světovými trhy chytrých telefonů a počítačových tabletů. Napsala to dnes agentura Reuters poté, co Jobs odstoupil kvůli zdraví z funkce generálního ředitele podniku, který zakládal a dovedl na výsluní. Obě firmy spolu také intenzivně bojují v soudních síních po celém světě o patentová práva.

Apple a Samsung jsou ostrými rivaly a značka Galaxy, pod jejímž jménem prodává Samsung telefony a tablety, je hlavním konkurentem průkopnických smartphonů iPhone a tabletů iPad od Applu. „I před Jobsovým odchodem se v Samsungu zvyšoval optimismus, že firma dokáže na poli chytrých telefonů předstihnout Apple,“ řekl Mark Newman, který v Samsungu působil jako ředitel strategie.

Akcie Samsungu v reakci na zprávu o Jobsově odchodu posílily o 2,4 procenta. Akcie Applu spadly nejprve o více než pět procent, pak ztráty zmírnily na dvě procenta.

Samsung tento týden představil čtyři levnější smartphony pro mladé rozvojové trhy. Byl to jeho další krok k přímému střetu s Applem, který podle zdrojů připravuje levnější model iPhonu za stejným účelem.

Samsung a Apple ve druhém čtvrtletí na trhu chytrých telefonů předstihly finskou Nokii a nyní bojují o první místo. Samsungu vyskočil odbyt telefonů meziročně o více než 500 procent, zatímco Applu „jen“ o 142 procent, i když americká firma jich prodala o zhruba milion více. Na oba hlavní protagonisty však budou dotírat výrobci z Číny a Tchaj-wanu Huawei Technologies, ZTE a HTC.

Samsung v Asii vede, ale tržní hodnota je stále pod půlkou Applu

Samsung již překonal své asijské konkurenty a jeho tržní hodnota kolem 110 miliard dolarů je výrazně nad kapitalizací japonských koncernů Sony, Toshiba a Panasonic dohromady. Je ale stále pod polovinou hodnoty Applu, který se s úrovní 350 miliardami dolarů přetahuje o nejvyšší světovou příčku s ropným koncernem Exxon Mobil.

Na trhu tabletů má Apple stále značný náskok. Firma v prvním pololetí prodala 134 milionů těchto přístrojů, zatímco analytici u Samsungu odhadují za celý tento rok jen 7,5 milionu. Někteří však čekají, že dominanci Applu na tomto trhu začnou Samsung a další korejská skupina LG Electronic brzy silně narušovat.

Apple
Zdroj: Hufton + Crow/Isifa/Rex Features

Samsung by mohl také agresivně postupovat na poli softwaru, který je zatím jeho nejslabší stránkou. Podle korejských médií nedávno předseda správní rady Samsungu a nejbohatší Korejec I Kun-hi požádal nejvyšší management, aby začal intenzivně pracovat na návrzích v tomto směru včetně fúzí a akvizic. Šéf Samsungu je podobně jako Jobs vizionářem posedlým po dokonalosti.

Obě firmy spolu také intenzivně bojují v soudních síních po celém světě o patentová práva. Applu se nedávno podařilo v Evropské unii dočasně zablokovat prodej nejnovějších modelů tabletů Samsungu a ve středu uspěl u nizozemského soudu s požadavkem, aby byl v některých zemích EU zakázán prodej tří modelů jeho chytrých telefonů.