Fortuně se dařilo, chce být lídrem trhu

Praha – Dvojka českého kurzového sázení vstoupila do první poloviny roku s 19procentním růstem zisku. Vydělala tak 8,6 milionu eur (210 milionů korun). V sázkách firma přijala přes pět miliard korun, z toho téměř tři miliardy v České republice. Jde o předběžné neauditované výsledky. Vedení společnosti si výsledky pochvaluje, analytici jsou trochu zklamaní. Hlavním tahounem bylo pro společnost internetové sázení, v letošním roce navíc vydělává i na stíracích losech a nové loterii Loto, kterou na trh uvedl 18. července, a přerušila tak padesátiletý monopol Sazky.

Podle analytika České spořitelny Václava Kmínka byly výsledky na všech úrovních tři až pět procent pod odhady analytiků. Důvodem je podle něj slabší výkon ve druhém čtvrtletí a vysoká srovnávací základna. „Bylo zde mistrovství světa ve fotbale, které zvedlo ať už objem přijatých sázek, tak i hrubé výhry společnosti,“ tvrdí o srovnávaném období Kmínek. Výsledky firmy navíc negativně ovlivnil i rozjezd nové loterie za zhruba milion euro. Investice se však vyplatila. Za necelé dva měsíce stačila vydělat téměř dvacet milionů korun. Loterie Loto už navíc získala 13procentní podíl na trhu.

Generální ředitel Fortuny Jiří Bunda:

„Poprvé, co jsem ve Fortuně, mohu říci, že jsem s výsledky plně spokojen.“

Společnost přes zklamání analytiků hýří optimismem. V oblasti loterií nyní v Česku drží 13procentní podíl. Věří ale, že ho brzy zvýší na více než dvojnásobek. „Můj odhad 30 procent do jednoho až dvou roků je podle mého názoru naprosto reálný. A co se týká dlouhodobé vize, tak jednoznačně chceme být lídrem tohoto trhu,“ uvedl pro ČT Bunda. Nyní je lídrem v Česku Sazka. „My jsme trošku pesimističtější, protože Sazka bude určitě výrazně investovat do marketingu, a my to vidíme spíše k těm dvaceti procentům loterie,“ nedává ale tolik nadějí Fortuně Kmínek.

Hospodářské výsledky Fortuny
Zdroj: ČT24

Sázky jako hlavní růstový motor

V první půlce roku společnost přijala sázky za 209 milionů eur (přes pět miliard korun), což je o 9,1 procenta meziročně více. Na růstu se nejvíce podílelo sázení přes internet v České republice a na Slovensku. „Přestože byl objem přijatých sázek ovlivněn nedostatkem atraktivních sportovních událostí, dosáhli jsme růstu u všech výnosových ukazatelů. Naše výborné výsledky pramení ze strategie dvou hlavních distribučních kanálů, kde pobočky slouží nejen jako prodejní místa, ale i jako podpora pro online sázení,“ dodává Bunda.

Slušně firmě vydělávají i stírací losy, které Bunda označil za „obrovský úspěch“. Nyní jich prodává sto tisíc týdně. Šéf projektu loterie Fortuny Martin Illner odhadl, že při současných výsledcích konkurenční Sazky dosahuje nyní tržní podíl Fortuny u losů na padesát procent.  

Fortuna bude brzy jedničkou v Polsku

Společnost letos na podzim hodlá upevnit svou pozici na Polsku. V současnosti jedná s Tipsportem o převzetí jeho polské dceřiné společnosti Tipsport PL. Fortuna by tak rozšířila polskou pobočkovou síť čítající 380 poboček o dalších zhruba 190 prodejních míst. Díky této akvizici Fortuna navýší svůj podíl na polském trhu kurzového sázení na zhruba třetinu a její šéf si od plánovaného kroku slibuje, že se stane tamní jedničkou. Podle Kmínka jde však o malou akvizici. Její celkové očekávané náklady na dnešní tiskové konferenci vedení odhadlo v řádech statisíců euro.   

Fortuně na českém trhu patří zhruba třetina trhu. V říjnu 2010 společnost vstoupila na pražskou a varšavskou burzu. Společnost dnes také uvedla, že bude pokračovat ve své dividendové politice, kdy vyplácí mezi 70 a sty procenty čistého zisku. Majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta. Kromě Česka, které je pro společnost nejziskovějším trhem, působí společnost i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Vydáno pod