Další rekord pro Škodovku - dvoulitr překonal 365 km/h

Mladá Boleslav - Model Škoda Octavia vRS Special, který vyvinula automobilka Škoda Auto, se stal nejrychlejším sériovým automobilem na světě s přeplňovaným motorem o objemu 2,0 litru. Na americké solné pláni Bonneville jel rychlostí 227 mil za hodinu - tedy 365 kilometrů za hodinu.

Závodní speciál byl postaven k 10. výročí řady vRS, která reprezentuje nejvýkonnější automobily Škoda Auto. Rekordu dosáhl na trati na solné pláni v Utahu, kde se od 13. do 19. srpna konal festival rychlosti, na němž se podobné rekordy překonávají. Upravený sériový hatchback Octavia vRS Bonneville Special, který připravila Škoda UK, překonal v kategorii známé jako G/PS dosavadní rekord 347 kilometrů v hodině ze srpna 1998.

„Vůz Octavia vRS Bonneville Special pilotoval Richard Meaden, který jej dovedl k impozantním rychlostem v průběhu celého týdne, přičemž hranici 322 km/h překonal dokonce při šesti předchozích jízdách,“ uvedl mluvčí automobilky Evžen Krauskopf. Upravená Octavia svůj rekord stanovila při dvou oficiálních jízdách na pětimílové trati v Bonneville, když zajela 362,6 km/h ve čtvrtek 18. srpna a při jízdě v opačném směru v pátek 19. srpna pak 367,7 km/h.

Škoda Octavia vRS Special
Zdroj: ČT24/ČTK

Auto pohání standardní sériový zážehový čtyřválec o objemu 2,0 litru, jehož sériové turbodmychadlo bylo nahrazeno jednotkou od firmy Garrett. Výkon motoru je přes 500 koňských sil. Místo bezolovnatého benzinu jezdí Octavia vRS Bonneville Special na vysokooktanové závodní palivo, což je směs vody a metanolu.