Kávová sedlina budoucností ekologického zemědělství?

Ottawa – Kávová sedlina má možná slibnou budoucnost. Jeden kanadský farmář jí totiž jako výživu pro půdu využívá místo chemických hnojiv. Šetří tak nejen peníze, ale i přírodu. Za dva roky se mu totiž podařilo snížit spotřebu umělých hnojiv o čtvrtinu. O sedlinu z kávy přitom nemá nouzi. Dodávky mu zajišťuje kavárenský řetězec.

Každé nákladní auto, které přijíždí na pole, veze tisíc kompostovaných porcí kávy. Půda je tu chudá na živiny, a právě káva je proto ideální. Výživné látky se z ní uvolňují pomalu. „Cena hnojiv je úzce spojená s cenou ropy. A také proto budou hnojiva ještě zdražovat. Jestli můžeme využít zdroje, kterými normálně plýtváme, získáme dlouhodobě náskok,“ vysvětluje svůj postoj kanadský farmář.

Využívání kávy pro farmáře znamená výrazné úspory. Sedlinu z kávy pro něj schraňují pracovníci kavárenského řetězce Tim Hortons do připravených kontejnerů. Pole přitom zásobují různými druhy.

Provozovatel kavárny Tim Hortons:

„Cena třídění a převozu je podobná, jako kdybychom kávu vozili na skládku. Tady má přitom mnohem lepší využití.“

Káva nejen jako oblíbený nápoj (zdroj: ČT24)

Káva přitom farmářovi nedojde. V Kanadě ji denně pije více než polovina dospělých. Po vodě je tak vůbec nejoblíbenějším nápojem. Nevadí jim ani to, že její cena neustále roste. Oproti loňskému červenci už se zdražila v celosvětovém průměru o třetinu. Množství vyprodukované kávy se přitom letos dostalo na rekordní hodnoty - přes 133 milionů 60kilových pytlů.