Čechům zachutnal luxusní alkohol

Praha – Čechům už levný alkohol nestačí. Rádi si připlatí. Tuzemský rum sice na oblibě neztrácí, jeho milovníci si ale často dopřejí i rum z Jamajky, Portorika nebo i vyhlášený kubánský rum. Značkový alkohol si zkrátka k českým konzumentům postupně razí cestu a je mnohem žádanější než například v době krize.

O dražší alkohol je opět zájem. Firmám doma i ve světě vzrostly tržby za kvalitní destiláty o sedmnáct procent. Češi v tomto trendu nejsou pozadu. „Ty áčkové značky se staly natolik atraktivní, že neztratily na tom trhu, a naopak začaly ztrácet segmenty trošku levnější, do té doby oblíbené spotřebiteli,“ tvrdí ředitel společnosti Global Spirits Tomáš Otta. Zájem o drahé lihoviny ale tentokrát neubral na oblíbenosti tomu českému. 

Tomáš Otta:

„Ty české rumy taky prožívají určitou renesanci. Asi je to určitým návratem retro módy.“

Spotřeba alkoholu přitom spíše stagnuje. Dovozci destilátů ale vytušili šanci a šli s cenami rychle dolů. Lidé tak volí kvalitnější značku a jsou jí věrní i nadále. Třeba dvanáctileté whisky se v České republice letos prodalo o sedmnáct procent více. Naopak zájem klesá o ochucené likéry a vodku. „V našich prodejnách zájem o kvalitní alkohol roste, i proto jsme sortiment rozšířili například i o kvalitní whisky,“ potvrzuje Boris Malý z Globusu.

Čechům zachutnal luxusní alkohol (zdroj: ČT24)

Čína zvedá ceny luxusního vína

Luxusní alkohol si ale začínají dopřávat například i Číňané. Na jejich velký zájem o luxusní vína především z Bordeaux teď doplácí ostatní trhy. Kvůli nebývalému zájmu z Asie se totiž ceny lahví vyšplhaly až na pětinásobek.