Králem vín 2010 je Ryzlink vlašský z Vinařství Volařík

Mikulov – Soutěž o nejprestižnější český vinařský titul zná pro letošek svého vítěze. Stal se jím Ryzlink vlašský 2010 pozdní sběr z lokality Perná na Břeclavsku Vinařství Volařík. Stejné vinařství mělo i nejlepší kolekci vín. Letošní soutěž tak přinesla řadu novinek. Vůbec poprvé v soutěži nevyhrálo sladké víno, také úspěch jednoho vinařství v obou hlavních kategoriích je podle organizátora soutěže Branka Černého výjimečné. Vítězové byli dnes večer vyhlášeni v Mikulově na Břeclavsku. Loňským šampionem se stal Ryzlink rýnský 2009, ledové víno ze Znovína Znojmo.

V soutěži bylo letos i přes neúrodu minulého roku 131 vinařů a vinařských firem. Přihlásili 915 vín, což je o 23 více než loni. Nejméně obsazenou kategorií byla kategorie perlivých vín, naopak nejvíce vzorků soutěžilo v kategorii od sedmi do 70 g zbytkového cukru, kterých bylo přihlášeno 345.

„Hodnocení ukázalo, že ročník 2010 zdaleka nebyl tak špatný, jak se zprvu jevilo,“ uvedl Černý. Podle něj si zejména bílá a růžová vína díky kyselině drží vysokou úroveň. Ještě nikdy v historii soutěže nezískala růžová vína tak vysoký bodový průměr. Ročník se také projevil na vínech se zbytkovým cukrem. „Vína jsou robustní, šťavnatá a nádherně pitelná. Excelence této kategorie se projevila i v tom, že se poprvé v historii nestalo šampionem sladké víno, ale víno právě z kategorie do 70 gramů zbytkového cukru,“ uvedl Černý.

Degustátoři přiznávají, že letos byl výběr obzvlášť složitý. Kvalitu posuzovalo celkem osmnáct profesionálních degustátorů, včetně prestižních vinařů a špičkových sommeliérů. Jak konkrétní víno obstálo, mohou milovníci zjistit na webových stránkách soutěže. To nejlepší víno pak zákaznicí poznají podle medaile, které ponesou i samotné lahve oceněných vín.

Branko Černý:

„Jsou tu velmi malá rodinná vinařství s produkcí několika tisíc lahví ročně i velké giganty našeho trhu vyrábějící vína v řádu milionů.“

„Mezi degustátory najdete prestižní vinaře, špičkové sommeliéry, vysokoškolské pracovníky i inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce,“ podotkl vedoucí odborné komise Branko Černý. Porotci museli ochutnat 900 českých a moravských vzorků. Tedy o 23 více než loni, a to i přesto, že úroda byla špatná. Nejméně vzorků se sešlo v kategorii perlivých vín, naopak nejvíc vinařů se přihlásilo do skupiny suchých vín. V ní se o titul utká 345 vzorků.

Vydáno pod