Cestovka Vivamonde zkrachovala, v Turecku má 300 klientů

Praha – Zkrachovala cestovní kancelář Vivamonde. Dostala se do finančních problémů. O klienty se teď postará pojišťovna Generali. Ta ve spolupráci s asistenční službou aktuálně pracuje na zajištění přepravy 234 klientů z Turecka, kteří by se měli vrátit letecky zpět do ČR ještě v průběhu dneška. Zbývající klienti se prý budou vracet v následujících dnech. Krach zkomplikoval situaci i jiným cestujícím se společností Freebird, která dnes měla odletět do Turecka. Cestovka jim totiž za let nezaplatila.

Podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury má firma kromě více než 300 klientů v zahraničí i ty, kteří už zájezd zaplatili, avšak zatím nikam neodletěli. Nemusejí se však obávat, že o své peníze přijdou. Vivamonde má u pojišťovny Generali sjednané platné pojištění pro případ úpadku cestovní kanceláře. „Podle našich informací podá tato cestovní kancelář v nejbližší době návrh na insolvenční řízení. Na její zájezdy zakoupené k tomuto datu se vztahuje uzavřené pojištění u Generali,“ uvedl generální ředitel pojišťovny Štefan Tillinger.

Štefan Tillinger

„O klienty, kteří se nyní nacházejí v Turecku a kvůli úpadku cestovní kanceláře Vivamonde se nemohou vrátit zpět, se postaráme a zajistíme jejich návrat do České republiky. Ti, kteří ještě na zaslouženou dovolenou neodletěli, mohou nárokovat své oprávněné požadavky prostřednictvím naší asisteční služby.“

Ten, kdo si zájezd koupil a ještě neodletěl, se o možnosti získat peníze zpět dozví na telefonní lince asistenční služby Europasistance 221 586 660. Kdo je na dovolené a neví, jak se dostat zpět, může využit stejnou možnost. Těm, kteří na dovolenou ještě neodjeli, vrátí pojišťovna peníze do 6ti měsíců. Podrobný návod jak zažádat je také na internetových stránkách kanceláře.

Klienti kanceláře, kteří jsou v zahraničí, i ti, kteří mají koupený zájezd a měli na dovolenou teprve odletět, se mají obrátit na asistenční službu pojišťovny Generali, u které je cestovní kancelář pojištěná proti úpadku. Podrobnosti najdou na internetových stránkách pojišťovny.

Problém budou mít i lidé, kteří letí do Turecka se společností Freebird

CK Vivamonde není prvním letošním případem. Jde o pátý krach nebo přerušení činnosti cestovní kanceláře v letošním roce. Vivamonde vznikla letos v květnu, ale jako cestovní agentura fungovala již loni. Specializovala se na zájezdy do Turecka. Firma uvedla, že se jí nepodařilo zajistit úhradu dnešního charterového letu do Turecka u letecké společnosti Freebird. To však způsobí problém dalším turistům. „Problémem je to, že charterovým letem letecké společnosti Freebird, který měla CK Vivamonde objednán a nezaplatila ho, měly dnes letět i desítky dalších českých turistů jiných cestovních kanceláří, kteří nyní také tím pádem čekají na své odlety,“ tvrdí Okamura.

Letos se již v Česku dostaly do finančních problémů cestovní kanceláře Karma Tours, Pressburg, Parkam holidays a Via Vera. Celkem u nás působí zhruba 1 420 cestovních kanceláří. Proti loňsku se jejich počet zvýšil asi o stovku.

Vydáno pod