Nechcete přijít o peníze? Hlídejte si i číslo platební karty

Praha - Jsou naše bankovní konta v nebezpečí? Svědčí poslední velké hackerské útoky o tom, že by se měli bát i klienti českých bank? Odborníci se shodují na tom, že je rozhodně bezpečnější mít uložené peníze v bance než doma ve slamníku. Lidé se nemusí bát ani elektronického bankovnictví, pokud ovšem dodržují základní pravidla. Své účty bychom třeba neměli platit z internetové kavárny. Nikomu bychom také neměli sdělovat údaje o naší platební kartě.

Zvláště mezi staršími lidmi panuje názor, že peníze jsou nejbezpečnější v hotovosti. Své jmění je přitom nejlepší ukládat na místě, kde je možné si je každý den zkontrolovat. Na řadu tak přicházejí slamníky nebo hrníčky v kredenci. Jenže statistiky hovoří jasně. Dokazují, že krádeže peněz v hotovosti jsou mnohem častější než krádeže peněz z platebních karet.

„Platební karty jsou obecně branou k osobnímu účtu u banky, na druhou stranu, pokud klient dodržuje veškerá pravidla a nesděluje nikomu své identifikační údaje – nejedná se přitom pouze o PIN, ale i o číslo karty, datum expirace a takzvaný CVV2 kód, což jsou údaje, se kterými lze platit i bez přítomnosti karty, v tom okamžiku jsou jeho peníze v bezpečí i s tímto prostředkem,“ řekl ČT24 šéfredaktor Investujme.cz Petr Zámečník.

Suma sumárum aneb Kde jsou mé peníze (zdroj: ČT24)

Pokud chceme mít své peníze v bezpečí, nikdy bychom také neměli platit své účty nebo nakupovat na internetu přes počítač, který nemáme pod kontrolou. „Na tom počítači může být zákeřný kód, který odposlechne všechno, co na tom počítači děláte,“ varoval manažer týmu systémových inženýrů Cisco Systems ČR Ivo Němeček. Pozor na viry bychom přitom měli dávat i na vlastních počítačích. Zapomínat bychom si v počítači neměli ani čtečku platebních karet.

František Klufa, finanční arbitr:

„Já určitě doporučuji mít oddělenou platební kartu na internetové transakce a nemít ji napojenou na svůj hlavní bankovní účet. Nebo doporučuji používat tzv. virtuální platební karty, které jsou jen pro platbu na internet.“

Pokud chceme mít ještě větší jistotu, že ani když platíme přes internet, naše životní úspory nikdo neukradne, radí odborníci pořídit si dva účty a dvě platební karty. Jednu platební kartu bychom pak měli používat jen k výběru peněz z bankomatů a platbám u obchodníků. Druhou, která bude patřit k účtu s omezeným množstvím peněz, pak můžeme s klidem používat při placení přes internet.

A pokud už k neautorizovaným pohybům na našem účtu dojde, měli bychom o tom co nejrychleji informovat naši banku. Odkládat bychom neměli ani zablokování karty v případě, že ji zrovna nemůžeme najít. Ani v případě, že nám ale platební kartu někdo ukradne a my na to třeba hned nepřijdeme, nemusíme zoufat, že přijdeme o veškeré úspory. Finanční arbitr František Klufa připomněl, že pokud nebyl při krádeži peněz prostřednictvím platební karty použit PIN, může klient přijít maximálně o 150 eur. Za peníze nad tuto částku ručí banka.