V Česku letí obchody s prošlým jídlem

Praha - Ceny jako v bazaru s použitým zbožím a fronty jak na Harryho Pottera. Tak to vypadá v prodejnách, které prodávají zboží těsně před vypršením doby trvanlivosti nebo těsně po něm. V Česku přibývá obchodů nabízejících třeba i prošlé, ale extrémně levné potraviny a lidem takové nákupy nevadí. Slevy dosahují i devadesáti procent. 

Šiška salámu stojí v podobných obchodech 22 korun, šestikilový prací prášek je zlevněný z pěti set na dvě stovky, plato vajec je o třicet korun levnější než jinde. „Nakupujeme potraviny, které jsou přebytky, nebo se jedná o zboží, u kterého se bude měnit obal. Může se jednat o zboží s krátkou expirační dobou,“ řekla jednatelka firmy Hana Havriljaková. 

Zboží s prošlou minimální trvanlivostí musí být řádně označeno, výrobce už totiž neručí za chuťové a výživové kvality. Čerstvé potraviny s nápisem „spotřebujte do“ pak nemohou být po uvedeném datu prodávány vůbec. „Za bezpečnost nabízených potravin vždy ručí prodejce, i když je to zboží s minimální trvanlivosti prošlé. Z pohledu kontrol není žádný rozdíl mezi prodejnou levných potravin a běžnou prodejnou,“ podotkl Michal Spáčil, mluvčí SZPI. 

Zákazníkům takový nákup nevadí. Třeba u drogistických výrobků nebo u čajů nikdo běžně doporučenou dobu spotřeby nesleduje. V obchodě s levnými potravinami tak rozhodně nenakupují jen sociálně slabí. „Zákazníků chodí spousta, kolem dvou, dvou a půl tisíců zákazníků denně, a to od důchodců po normální manažery, pracující lidi,“ prohlásila Pavlína Vetráková, vedoucí prodejny Levné potraviny. 

Podobných levných obchodů je v Česku asi třicet a stále přibývají. Nízká cena je totiž to, co zákazníky při nákupu láká nejvíc. „Když se ekonomice nedaří, ochota spotřebitelů šetřit se zvyšuje,“ řekl Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank. Podle spotřebitelských průzkumů jsou potraviny položkou, na které Češi šetří nejčastěji. Kvalita jídla je narozdíl od ostatních evropských národů stále příliš nezajímá.