Německá ekonomika pro příští rok počítá s růstem o 2 procenta

Berlín – Německá ekonomika vzroste v příštím roce o zhruba dvě procenta. Uvádí to podle dnešního vydání magazínu Der Spiegel interní analýza německého ministerstva financí. Navzdory nejistotě na finančních trzích a problémům eura tak největší ekonomika Evropské unie počítá pro rok 2012 s mírně vyšším růstem než na počátku letošního roku, kdy ho odhadovala na 1,8 procenta. Na vývoji německého hospodářství je z velké části závislé i Česko.

„V roce 2012 by mohl konjunkturní růst Německa pokračovat,“ píše se podle časopisu v neveřejné zprávě. Jeho motorem by podle ní měla být domácí poptávka. „Především soukromé konzumní výdaje by mohly citelně přispět k celkovému hospodářskému růstu,“ konstatuje ministerstvo v analýze. Někteří analytici jsou ale překvapení.

Analytik Citfinu Jiří Šimek:

„To zvýšení prognózy růstu je poněkud nečekané a přichází v době, kdy trhy jsou velice turbulentní a nikdo neví, co bude za několik měsíců, natož příští rok.“

Růst německé ekonomiky v posledních měsících přitom výrazně zpomalil. Ve druhém čtvrtletí stoupla pouze o 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy vzrostla o 1,3 procenta. Podle autorů zprávy tak zůstala značně za očekáváním. Překvapila je prý zejména slabá domácí poptávka ve druhém kvartálu. Na tu však Němci právě spoléhají. „Přestože Němci mají nejnižší nezaměstnanost za posledních dvacet let a historicky nejrychlejší růst od sjednocení, stále domácí poptávka nenaskakuje a Němci utrácejí jen velice málo a velice opatrně,“ tvrdí hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Analytici tak domácí poptávce příliš nevěří. Daleko víc bude podle nich záležet na dalším vývoji v eurozóně. „Dalším důležitým faktorem bude samozřejmě kondice světové ekonomiky, kdy se v současné době hovoří o možném dalším kole hospodářské recese, což by samozřejmě německou ekonomiku nemohlo minout,“ tvrdí Šimek. Recese však podle Bureše dvouprocentní růst německého hospodářství v příštím roce nevylučuje.

Německé hospodářství si letos více než tři procenta nepřipíše

Pro letošní rok jsou tak podle ministerstva „přírůstky HDP výrazně nad tři procenta nepravděpodobné“. Mnoho německých ekonomických institutů a bank také už snížilo své odhady růstu německého hospodářství z původních asi 3,5 procenta na současná tři procenta. S podobným růstem v roce 2011 počítá i německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Loni největší evropská ekonomika vzrostla o 3,7 procenta.

Vydáno pod