Výrobci cigaret Philip Morris vzrostl v pololetí zisk o procento

Praha/Kutná Hora – Největší výrobce cigaret v Česku, kutnohorský Philip Morris, v pololetí vydělal o procento více než ve stejném období loni. Jeho čistý konsolidovaný zisk tak v první polovině roku činil 1,13 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a daně z přidané hodnoty se zvýšily o 1,5 procenta na 5,62 miliardy korun. Objem odbytu společnosti Philip Morris v České republice se v prvním pololetí snížil o 5,8 procenta.

Tržní podíl firmy se kvůli snižující se spotřebě cigaret této značky podle agentury ACNielsen snížil o 2,4 procentního bodu na 52,3 procenta. Pokles odráží nižší tržní podíl lokálních značek v nízkém cenovém segmentu, který byl částečně kompenzován nárůstem podílu mezinárodních značek, jako je Marlboro, L&M a Red & White.

„Přestože v prvním pololetí roku 2011 byl celkový objem trhu jak v ČR, tak na Slovenku stabilní, výhled pro zbytek roku zůstává z řady důvodů nejistý, například s ohledem na vývoj nezaměstnanosti, dlouhodobý trend poklesu trhu a míru přechodu spotřebitelů k levnějším značkám cigaret a nelegálním výrobkům,“ uvedl člen představenstva a finanční ředitel Philip Morris ČR Daniel Gordon.

Generální ředitel Philip Morris ČR András Tövisi:

„Zatímco naše pololetní finanční výsledky byly ovlivněny vývojem cen a odráží příznivý dopad zvýšení prodejních cen společností Philip Morris ČR a.s. v roce 2010 anv prvním pololetí roku 2011, náš objem odbytu nadále zůstává pod tlakem jak v ČR, tak na Slovensku, především z důvodu pokračujícího přechodu spotřebitelů k levnějším tabákovým výrobkům, včetně sypaného tabáku pro ruční výrobu cigaret.“

Reportáž Tomáše Poděbrada (zdroj: ČT24)

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1 200 zaměstnanců napříč Českem a nabízí devět cigaretových značek, 78 variant cigaret a tři varianty sypaného tabáku pro ruční výrobu cigaret. Firma provozuje jedinou továrnu na výrobu cigaret v České republice.