Evropské obchody zvyšují Gazpromu zisky

Moskva - Ruský plynárenský gigant Gazprom zvýšil v prvním čtvrtletí zisk o 42 procent na 276 miliard korun (478,5 miliardy rublů). Pomohl jim k tomu především silnější prodej v Evropě. Oznámilo to dnes vedení energetické firmy. Výsledek překonal očekávání analytiků, kteří podle agentury Reuters počítali s nárůstem zisku o necelých 30 procent.

Celkové tržby společnosti stouply o 38 procent na 1,317 bilionu rublů. V Evropě se tržby zvýšily téměř o 40 procent na 398 miliard rublů. Evropští zákazníci podle investiční banky UralSib zřejmě nakupovali plyn do zásoby kvůli očekávání růstu jeho cen.

Podle zástupců Gazpromu může firma za své výsledky děkovat především stabilním prodejům a meziročnímu zvýšení ceny zemního plynu o 21 procent. Celkový prodej vzrostl o deset procent na 178,3 miliardy kubíků, přičemž největší podíl na nárůstu zaznamenal vývoz do zemí bývalého Sovětského svazu.

„Výsledky jsou fantastické, ale pro letošní rok již dosáhly vrcholu. Očekáváme, že prodej v Evropě ve druhé polovině roku klesne,“ uvedl jeden z analytiků společnosti Wood & Company Financial Services. Dodal, že evropská ekonomika zjevně zpomaluje, a upozornil na zprávy o tom, že dodávky do Evropy brzy zahájí plynovod z Libye. Analytici si rovněž všimli, že firma zvýšila své operační náklady na 818 miliard rublů, což znamená celou čtvrtinu zásob hotovosti.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby.