Iniciativa: Proti korupci se statusem vyloučených osob

Praha – Nově vytvořená iniciativa Konec korupci! dnes na tiskové konferenci prohlásila novelu zákona o veřejných zakázkách za nedostatečnou a navrhla její doplnění, které obsahuje požadavek na status tzv. vyloučených osob – tedy všech, u koho může vznikat střet zájmů. Projekt Nadačního fondu proti korupci a občanského sdružení Veřejnost proti korupci proto představil dva doplňující návrhy zákona – podle dalšího by každá firma soutěžící o veřejné zakázky měla povinnost jasně popsat a doložit svého vlastníka. S návrhem již iniciativa seznámila některé poslance i šéfku vládního výboru pro boj s korupcí Karolínu Peake.

Jedním z největších problémů v boji proti korupci je podle iniciativy dosud nevyřešený střet zájmů, který u zadávání tendrů běžně nastává. Za „vyloučené osoby“ iniciativa považuje zadavatele i hodnotitele zakázek včetně osob jim blízkých, politiky nebo jiné ústavní činitele. Vítězná firmy by posléze podle návrhu měla jasně doložit vlastnickou strukturu. „Nejde nám jen o formalitu, že vítěz zakázky musí dokládat to vlastnictví, ale totéž budeme chtít u dalších firem, které vlastní tuto společnost, nebo jejich subdodavatele, aby z té zakázky neměly profit osoby, které jsou ve střetu zájmu,“ uvedla členka iniciativy Hana Marvanová.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Na poslance i protikorupční orgány vlády se prý zástupci sdružení obrátí s tím, aby návrh zapojili do stávající novely zákona. V opačném případě prý stávající návrh bude proti korupci neúčinný. „My podporujeme, že se vůbec vláda rozhodla změnit zákon, ale měl by se tam změnit ještě jeden bod. Náš návrh je formálně slučitelný s tím, jak ho vláda předložila, a je jen na vůli poslanců, jestli budou ochotni ten náš návrh akceptovat,“ dodala Marvanová.

Podle nadačního fondu by na boj proti korupci měla kromě státní správy a občanských sdružení výrazněji upozorňovat také veřejnost. „Korupce tady byla i v 90. letech. Tehdy se rozkrádal státní majetek, ale alespoň se privatizoval, my ale nyní rozkrádáme daně z veřejných prostředků, pokud budeme takto postupovat ještě pět let, ekonomika se zhroutí,“ uvedl zakladatel fondu Karel Janeček.

TK iniciativy Proti korupci! (zdroj: ČT24)