Mrakodrapy na Pankráci jen tak stát nebudou

Praha - Dva nové mrakodrapy na pražské Pankráci se zatím stavět nebudou. Městský soud podle Hospodářských novin vyhověl námitkám občanského sdružení Ateliér pro životní prostředí a zrušil územní rozhodnutí magistrátu. Žalobci nejvíc vadil nárůst hluku a emisí z dopravy. Budovy měla stavět společnost ECM, která je v konkurzu.

Stavbu mrakodrapu ve tvaru písmene V City Epoque a sousední výškové budovy oválného tvaru City Epoque Office znemožnil soud, který zrušil platné územní rozhodnutí a vyhověl tak námitkám občanského sdružení Ateliér pro životní prostředí. Podle Petra Kužvarta ze žalujícího sdružení vycházeli pražští úředníci z předpokladu, že městské prostředí je již natolik objektivně zatíženo, že je další výstavba možná, pokud developer prokáže, že samotný provoz a obsluha novostavby přitíží jen málo. „Městský soud tento přístup výslovně odmítl,“ řekl novinám Kužvart.

Mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková potvrdila, že rozhodnutí je závazné. „Vyhověli jsme námitkám týkajícím se hluku a emisí z dopravy,“ řekl HN Lhotáková s tím, že soud vrátil věc k novému projednání. Vydání nového územního rozhodnutí soud podmiňuje například tím, že bude obsahovat lepší protihluková opatření. 

ECM tratí, od července je v konkurzu

Případ se tak vrátí stavebnímu úřadu Prahy 4. „S rozsudkem nesouhlasíme, ale budeme ho respektovat,“ řekla HN mluvčí magistrátu Terezie Krásenská. Firma ECM je od července v konkurzu. Věřitelé vůči ECM přihlásili celkem pohledávky v nominální výši 9,5 miliardy korun. Za letošní první pololetí je ECM ve ztrátě 2,6 milionu eur, tedy asi 64 milionů korun.

ECM
Zdroj: ČT24