Ruské úřady provedly razii v sídle BP

Moskva – Speciální ruská jednotka dnes vtrhla do moskevské kanceláře společnosti BP Trading, která je součástí britského energetického koncernu BP. Zásah úřadů si zřejmě vynutila žaloba, kterou na BP podali menšinoví akcionáři společného podniku TNK-BP. Žaloba se vztahuje k neúspěšnému pokusu BP vytvořit strategickou alianci s ruskou státní společností Rosněfť.

Většina zaměstnanců hlavní kanceláře BP Trading dostala pokyn, aby dnes do práce nechodila. Ti, kteří už tam byli, museli odejít. „Akce proběhla na příkaz soudu. Úředníci měli povolení prohlédnout dokumenty přímo v kanceláři firmy,“ komentoval razii právní zástupce minoritních akcionářů TNK-BP Dmitrij Chepurenko.

BP se snažila uzavřít s Rosněftí strategickou alianci, která by podniku umožnila zkoumat naleziště ropy na ruském Dálném východě. Z dohody ale sešlo, neboť ji zablokovali ruští akcionáři BP. Menšinový akcionáři britské společnosti proto podali na žalobu a požadují tři miliardy dolarů.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

V úterý Rosněfť překvapivě oznámila, že se na spolupráci dohodla s americkou společností Exxon Mobil. „Dohoda výrazně posílí naše aktivity v Rusku. Naši spolupráci pak budeme rozvíjet i v jiných zemích,“ uvedl ředitel, Exxon Mobil Rex Tillerson. Naopak Rusové zase mohou díky spolupráci těžit v Mexickém zálivu a v Texasu. Ruský premiér Vladimir Putin odhadl, že firmy v rámci společného projektu investují až 500 miliard dolarů (zhruba 8,3 bilionu Kč).

Exxon Mobil
Zdroj: JUSTIN LANE/ISIFA/EPA

Ruská bezpečnost prohledávala kancelář BP už v roce 2008. Tehdy se to týkalo sporu v rámci rusko-britské společnosti TNK-BP. Oba partneři vlastní po 50 procentech akcií. Podle agentury Reuters chtěli tehdy Rusové převzít kontrolu nad celou firmou. Její šéf musel tehdy dokonce Rusko opustit, protože mu nebylo prodlouženo pracovní vízum.