Výkyvy na trzích odrazují firmy od vstupu na burzu

Praha - Mnoho světových firem, které v prvních dvou srpnových týdnech plánovaly vstoupit na burzu formou primární emise akcií (IPO), tento krok odložilo. Hlavním důvodem byly současné výkyvy a nejistoty na kapitálových trzích. Zjistili to odborníci poradenské společnosti PwC poskytující auditorské, daňové a poradenské služby ve veřejném i soukromém sektoru.

V období od 1. do 15. srpna, kdy na trzích vrcholily obavy z dluhových problémů eurozóny a Spojené státy narazily na svůj dluhový strop, bylo na hlavních kapitálových trzích odloženo deset plánovaných IPO. Nejvíce byly zasaženy trhy USA, kde se odložilo devět primárních emisí z celkových dvanácti. V Hongkongu byla odložena jedna IPO ze dvou. Londýn byl postižen současnou nejistotou méně, ovšem nízkou aktivitou trpí již dlouhodobě. Pouze šest primárních emisí se zde uskutečnilo podle plánu.

Odborník na kapitálové trhy PwC Audit Petr Podlipný:

„V Praze je zvonění na IPO zvon pražské burzy vždy svátkem a nedávná primární emise společnosti E4U přinesla čerstvý vítr na trh. Nejistoty však přetrvávají a každý razantní výkyv globálních trhů zamává i s pražským parketem.“

Počátkem letošního roku se zdálo, že tento rok bude na světových trzích nejaktivnějším od roku 2007. Na trzích v USA vyneslo v letošním prvním pololetí 79 IPO celkem 16,8 miliardy eur (zhruba 405 miliard korun), zatímco o rok dříve to bylo za stejné období 70 IPO v hodnotě 6,5 miliardy eur. Velká Británie v první polovině letošního roku vydělala 12,6 miliardy na 61 IPO. Loni to přitom byla méně než polovina.

Australská burza
Zdroj: ČTK/AP Photo/Rick Rycroft

S&P 500 Volatility Index (VIX) sledující rozkolísanost opčních kontraktů na index S&P 500, který je považován za indikátor investorského apetitu po primárních emisích, vyskočil v úterý 9. srpna na hodnotu přes 47 bodů, která naznačuje obavu potenciálních investorů. S výjimkou březnových výkyvů však hodnota VIX stabilně klesá už více než rok. Před srpnovým výkyvem dosahoval hodnot kolem 15 bodů, což je pro IPO považováno za vhodné.

Negativní nálada postihuje zejména vyspělý svět

„Současný nárůst indexu je sice důvodem k obavám, na druhou stranu jsme ještě daleko od 89 bodů z října 2008, kdy byla i aktivita IPO na historických minimech. Pokud index VIX v nejbližší době klesne, může se na trhy IPO opět vrátit energie ze začátku roku. Emitenti často podceňují čas a úsilí, jež jsou zapotřebí pro to, aby se společnost stala veřejně obchodovatelnou. V této době nikdo nedokáže předpovědět, kdy nastane ten nejvhodnější okamžik pro IPO,“ sdělil Podlipný.

V minulých týdnech vystoupaly na nejvyšší hodnoty od března 2009 i „indexy strachu“ v Londýně a Hongkongu. Nervozita trhů je tak v současné době globální záležitostí. „Pád akciových trhů, rekordní hodnoty indexů strachu a odkládání primárních emisí naznačují, že nás čeká poměrně slabých šest až dvanáct měsíců. Negativní nálada postihuje zejména vyspělý svět. Oproti tomu Čína i za této situace dokázala přivítat 13 nových emisí,“ dodal Podlipný.