Honda svolává téměř milion vozů kvůli několika závadám

Tokio - Japonská automobilka Honda Motor bude v celém světě svolávat ke kontrole téměř milion vozů. Podle agentury Reuters se to týká hlavně menších modelů, jako je Fit. Většina vozů, které se budou prověřovat, byla vyrobena v Japonsku a vyvezena na asijské trhy. Celkem se budou muset do servisních center dostavit majitelé zhruba 960 000 vozů.

Mluvčí Hondy řekl, že v souvislosti s možnými defekty nebyly zatím hlášeny žádné nehody. 
V Japonsku se akce týká vozů Fit vyrobených od října 2005 do října 2009. Velká část jich putovala na čínský trh. Honda Fit se však prodává v i Americe a na ostatních asijských trzích. Pod označením Jazz ho nabízejí i evropští prodejci. Mluvčí firmy neuvedl, jaké náklady si svolávací akce vyžádá.

Před měsícem přitom Honda svolávala 2,5 milionu aut, teď povolává do servisů další milion. Minule šlo o software převodovek, dnes jde o několik chyb včetně závad na elektrickém ovládání oken. „V rámci automobilového trhu toho globálního je svolávací akce v řádu milionů kusů už poměrně veliká,“ tvrdí šéfredaktor Auto 7 Jan Blažek.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Auta svolává do servisů kde kdo

Podobných svolávacích akcí poslední roky přibývá. Prohlídku v těchto dnech podstupuje také až 1,2 milionu pick-upů od Fordu, které můžou mít problém s palivovou nádrží. V minulém týdnu oznámila svolávací akci také německá automobilka BMW - 120 tisíc aut s dieselovými motory bude zkontrolováno kvůli možné závadě na palivových filtrech.

Jan Blažek:

„Těch důvodů je několik. Jedním z nich je, že v automobilech čím dál tím větší roli hraje elektronika a elektrické systémy, které jsou docela náchylné na poruchovost. Druhým důvodem je řekněme taková přehnanější nebo velmi důsledná péče o bezpečnost zákazníků.“