Číňan skupuje rozsáhlé pozemky na Islandu, vláda bije na poplach

Reykjavík - Bohatý čínský stavební investor chce koupit rozsáhlý pozemek na Islandu. Na ostrově plánuje vybudovat velký turistický komplex za 100 milionů dolarů. Islandská vláda se obává, že jde o záměr čínské komunistické vlády. Navíc je podle ní nákup tak velkého území nelegální.

Země ohně a vody se bojí o své přírodní bohatství. Na Island se chystá 160. nejbohatší muž Číny - investor Chuang Nu-po, předseda představenstva skupiny Čung Kchun. Skoupit chce pozemky o rozloze 300 kilometrů čtverečních, což jsou zhruba 0,3 procenta rozlohy celého ostrova. Část půdy se mu již podařilo koupit. Soukromým vlastníkům za ni zaplatil téměř devět milionů dolarů. Pro řadu Islanďanů šlo o východisko z nouze. Země totiž po silném ekonomickém růstu v roce 2008 téměř zbankrotovala.

Turistika na Islandu (zdroj: ČT24)

Další pozemky ale vlastní vláda a ta se jich vzdát nehodlá. „Záměr prověřujeme, a to bez ohledu na to, že jde o investora z Číny. Skoupení tolika pozemků není legální. Je sice možné požádat o výjimku, to se ale zatím nestalo,“ podotkl islandský ministr vnitra Ögmundur Jónasson.

Islandská vláda: Čína pošilhává po nerostném bohatství

Islandská vláda se obává, že Čína chce prostřednictvím podnikatele posílit své politické zájmy na ostrově. Poukazuje na to, že na vytvoření ekoresortu by stačil mnohem menší pozemek. Podle ní chce Peking využít dobrou strategickou polohu Islandu, který leží mezi Evropou a Severní Amerikou. Tání ledovců totiž otevírá nové námořní cesty a zpřístupňuje nerostné zdroje v arktické oblasti.

Chuang Nu-po, čínský investor:

„Islanďané si myslí, že člověka s tolika penězi poslala čínská vláda. Rozhodně nechci ničit přírodu. Byl jsem na severním pólu a taky neroztál.“

Aby islandskou vládu uklidnil, rozhodl se Chuang Nu-po vzdát se všech práv na vodu. Navíc navrhuje, aby se z části pozemku stal národní park. Chce spolupracovat s turistickou národní radou i s agenturou pro životní prostředí. Společnost Čung Kchun vlastní několik turistických resortů po celé Číně. V minulosti působil čínský milionář na ministerstvu stavebnictví a v ústředí vládní propagandy.