Dobešové chtějí víc peněz do svých resortů, jinak rozpočet odepíšou

Praha – Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) bude při debatě nad státním rozpočtem žádat dalších minimálně 8,8 miliardy korun na dopravní infrastrukturu. Vláda diskusi nad návrhem rozpočtu pro rok 2012 zahájí ve čtvrtek. Dobeš dnes před novináři připustil, že případné odmítnutí vládních kolegů vyčlenit pro Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) více peněz by mohlo vést i k tomu, že rozpočet ve vládě nepodpoří. Zmíněných 8,8 miliardy je přitom podle ministra minimální částka a Dobeš se hodlá snažit, aby vláda vyhověla doporučení sněmovního hospodářského výboru a dopravní infrastrukturu posílila až o 14 miliard. I ministr školství Josef Dobeš z VV hrozí, že pokud mu vláda nepřidá víc peněz, nebude pro rozpočet hlasovat. Premiér Petr Nečas už dřív varoval, že nepodpoření rozpočtu by považoval za vyjádření nedůvěry vládě.

Návrh rozpočtu na rok 2012 pro ministerstvo dopravy počítá s 34,4 miliardy korun, což je meziroční snížení o zhruba osm miliard. Kromě toho připadne resortu dalších 37 miliard pro SFDI. Ministr připomíná, že kvalitní dopravní infrastruktura je jednou ze základních priorit pro zvýšení konkurenceschopnosti České republiky. „Pokud teď budeme rezignovat na výši rozpočtu, tak se nám v roce 2015 stane, že EU vrátíme mezi 20 a 36 miliardami korun. To je velmi špatné a nehospodárné řešení,“ podotkl Dobeš, který už před několika týdny ve vládě
kvůli rozporům mezi koaličními stranami nepodpořil rámcovou podobu rozpočtu.

Je si přitom vědom toho, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odmítá zvyšování rozpočtového schodku nad potvrzených 105 miliard. Připouští, že i oněch minimálně požadovaných 8,8 miliardy je „velká částka“. Dobeš ale připomněl, že nedávno se o dva body zlepšil rating České republiky. "Měly by se nám snížit náklady na dluhovou službu, čili
potenciální úspora v kapitole státního dluhu," upozornil ministr.

Pavel Dobeš:

„Jsem rozhodnut bojovat za resort dopravy až do konce, což by mohlo vést až k nepodpoření rozpočtu.“

Další peníze by podle něj mělo být možné najít v rozpočtové kapitole Všeobecná pokladní správa a také v kapitolách některých resortů. V této souvislosti se ministr za Věci veřejné zmínil o ministerstvu práce a sociálních věcí Kalouskova stranického kolegy Jaroslava Drábka (TOP 09).

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

O podobě rozpočtu ministerstva dopravy, které dříve vedl nynější šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta, prý v minulých týdnech Dobeš jednal nejen na ministerstvu financí, ale i s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Výsledkem bylo, že v nynějším návrhu, který začne ve čtvrtek projednávat vláda, byla kapitola resortu posílena asi o sto milionů korun. „To je malá, nedostačující částka,“ prohlásil Dobeš.

Pavel Dobeš:   

„Hledáme také řešení, jak kompromisně vyřešit problematiku krajské železniční přepravy a přepravy dálkové, to znamená rychlíkové přepravy.“ 

K uklidnění situace na železnici by podle něj mohl vést kompromisní návrh, že kapitola ministerstva bude sice částečně navýšena, ale určité úspory budou muset udělat i České dráhy, Správa železniční dopravní cesty a jednotlivé kraje. 

Více peněz požaduje i ministr školství   

Hlasováním proti rozpočtu hrozí i ministr školství. Nelíbí se mu, že mu chce ministr financí v roce 2013 vzít 13 miliard korun. „Jako seriózní ministr školství nemůžu hlasovat pro tento výhled. To bych zahubil regionální školství, to by skončilo,“ podotkl Dobeš. Premiér Petr Nečas přitom už před měsícem řekl, že hlasování některých ministrů proti rozpočtu by mohlo znamenat pád koalice. Víc peněz ale chtějí i další ministři. Třeba ministr kultury Jiří Besser žádá 200 milionů navíc na podporu českého filmu.

Ministr financí má na přesvědčování ministrů ještě tři týdny. Do do konce září totiž musí rozpočet poslat do sněmovny. Opozice mu určitě nepomůže. „To, co nám vadí, je ohrožení bezpečnosti, škrty v policii skutečně už v řadě regionů můžou ohrozit majetek, život a zdraví občanů,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vláda sice ve čtvrtek rozpočet rozjedná, kvůli koaličním sporům o peníze by ho měla definitivně schvalovat až za 14 dní.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod