Cloud Computing šetří firmám až polovinu nákladů

Praha – Informační technologie se stávají podstatnou položkou v nákladech firem. Mnoho z nich se proto snaží najít způsob, jak ušetřit. Jednou z možností je přesun dat do velkých center. Právě v tomto oboru cítí novou šanci telekomunikační operátoři. Jejich trh totiž pomalu klesá, a tak se do nové oblasti - takzvaného ICT - pouští většina velkých hráčů.

Využívání online aplikací a sdílených dat, takzvaný cloud computing, přináší už dnes úspory až v řádu desítek procent především ve firemním IT. „Je to stejný rozdíl jako asi kdybyste si postavil své vlastní kino na promítání filmu a nebo si koupil lístek,“ snaží se popsat ředitel PwC Audit Antonín Hamřík.

Přechod na novou filozofii během tří let jen Českým Radiokomunikacím ušetřil 41 procent nákladů, tedy přibližně 8,5 milionu korun. Novinka navíc láká telekomunikační operátory i jako další možný byznys. „My vnímáme samozřejmě potenciál v oblasti růstu ICT služeb, který je výrazně větší než ten telekomunikačních služeb, které v poslední době klesají,“ tvrdí generální ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský.

Obchodní ředitel Intelu Evžen Pavlovský:

„Pokud se nebude snižovat energetická náročnost, tak bude nutno v roce 2015 postavit 50 nových uhelných elektráren jenom na spotřebu elektrické energie.“

Nejdál jsou zatím v rozvoji virtuálních a online služeb ve Spojených státech. Evropa má přibližně dvouletý skluz, ale do čtyř let by mělo cloudové služby používat pro víc než polovinu svých aplikací šedesát procent firem. To přináší nové nároky na infrastrukturu. Dat ve virtuálním prostoru totiž stále přibývá. Každý rok naroste jejich množství až o šedesát procent.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)