Pozor na podezřelé půjčky, při zrušení smlouvy hrozí pokuta

Praha - Podezřelé firmy nabízející půjčky už obelstily stovky lidí. Zájemce o peníze si u nich nejdřív musel sjednat třeba životní pojištění, a přes to, že slíbené finance nedostal, z pojistky se nemůže vyvázat. Kdo to zkusí, dostane desetitisícovou pokutu. Zavedené pojišťovny před podobnými nabídkami varují a nabádají k pečlivému čtení smluv. Česká televize ovšem nalezla i případy, kdy firma sice vyhrožovala lidem soudem nebo exekucemi, když ale odmítli zaplatit, nakonec to vzdala a bývalým klientům se omluvila.

Rychlá výhodná půjčka statisíců korun - takový slib přilákal stovky lidí, kteří v posledních týdnech kvůli společnostem Dubai Investment a ostravské ČFÚ bojují o peníze. Mezi nimi je i Josef Veselý z Litoměřic. „Dal jsem jim 7,5 tisíce jako vklad, ale půjčku jsem nedostal,“ konstatoval Veselý. Podmínkou smlouvy bylo, že si každý u firmy ČFÚ zřídí životní pojištění. 

Když půjčka ani po několika měsících nepřišla, Veselý před dvěma lety pojištění zrušil. Firma po něm teď chce 75 tisíc korun za zrušení pojistky a vymáhá je exekucí. ČFÚ sepisovala smlouvy jako zprostředkovatel pro Českou pojišťovnu. Ta klientům pokuty za zrušení smluv neúčtuje. S ostravskou firmou navíc přestala spolupracovat.

Pokutu za zrušení pojistky si do smlouvy vložila sama ČFÚ. Podle právníka sdružení Spotřebitel NET ale proti ní hraje fakt, že nutila lidi uzavřít pojistku jen proto, aby jim půjčila peníze. To se ale nikdy nestalo a mohlo by jít podle právníků o podvod. „Ty půjčky poskytovány nejsou a jsou pouze určitou návnadou. Majetkový prospěch tady jednoznačně vidíme také,“ prohlásil Miroslav Huml, právník Spotřebitel.net. 

Dubai Investment  je nyní vymazaná z rejstříku a na adrese sídla ČFÚ nikdo není. Slečna na recepci pouze sdělila, že podobná firma tu nikdy nebyla. O praktiky společnosti se podle informací České televize zajímala i ostravská policie. Závěry vyšetřování ale komentovat zatím odmítá.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)