Za parfémy do Dubaje

Dubaj – Dubaj, to nejsou jen bohatí šejkové a zásobárna ropy, ale také ráj parfémů. Spojené arabské emiráty platí totiž za zemi s nejvyšší spotřebou vůní na hlavu. V nákupních centrech se z butiků, kde nabízejí prodavači vonné vzorky, linou vůně s tisíciletou tradicí. Některé firmy, jako třeba Ajmal, si založily na slabosti zdejších lidí pro parfémy úspěšný byznys. Každý obyvatel utratí za parfémy v průměru 380 dolarů ročně.

Vůně provází návštěvníky v Dubaji doslova na každém kroku. „Mnoho našich zákazníků používá parfémy mnohem více než jejich západní protějšky. Běžně si lidé koupí jeden flakónek, ale naši zákazníci si koupí kusů hned několik, aby měli jeden doma, druhý v autě a další v kanceláři,“ řekl zástupce Ajmalu Abdulla Ajmal. 

Inspirací jsou tradiční arabské a francouzské vůně

Ve své továrně o rozloze čtrnácti tisíc metrů čtverečních vyrobí denně na 50 tisíc parfémů. V roce 2010 se obrat firmy pohyboval kolem dvou set milionů dolarů, letos by měl být podobný. „Pro většinu vůní je typické, že se rozptýlí do okolí. Jenže naši zákazníci za sebou obvykle rádi zanechávají stopu. Těší je, když třeba ve výtahu za nimi vůně ještě dlouho zůstane,“ podotkl Ajmal.

Dubajské parfémy
Zdroj: ČT24

Základem zdejších parfémů je směs ze santalového dřeva, ambry, pižma a růže. „Tajemstvím úspěchu je kvalitní koncentrát. Parfém můžete vytvořit z různých kombinací, ale kvalita je prostě rozhodující. Pak se dostává ke slovu design a balení a dobře zvolený marketing,“ prohlásil Mohamed al-Fahim, ředitel Pařížské galerie, jednoho z největších regionálních prodejců vůně. 

Poslední, co musí výrobci sledovat, je, kde a jakým způsobem zákazníci nejčastěji nakupují. 50mililitrové balení kvalitního parfému vyjde v Emirátech zhruba na čtyři sta dolarů, cena náhradní náplně je poloviční. 

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)