Kellner upevňuje pozice na ruském trhu

Praha - Italská pojišťovna Generali zvažuje vytvoření nového společného podniku s druhou největší ruskou bankou VTB, který by se vrhl na trh ruského pojišťovnictví. Na obchodu by se prostřednictvím Generali PPF Holdingu podílela i finanční skupina PPF českého podnikatele Petra Kellnera, který by tak výrazně posílil svou pozici na ruském trhu. Ve svém dnešním vydání o tom informuje deník E15.

„Generali potvrzuje exkluzivní práva působit v těchto zemích prostřednictvím Generali PPF Holdingu,“ oznámilo tiskové oddělení terstské centrály Generali. Šéf ruské státní VTB Andrej Kostin potvrdil podpis předběžného memoranda s Generali. „Víme o tom, reflektuje to dohody, které byly uzavřeny při vzniku Generali PPF Holdingu,“ uvedl mluvčí skupiny PPF Milan Tománek. Skupina PPF totiž již dříve uzavřela s Generali dohodu, že jeden bez druhého v ruském pojišťovnictví neudělá ani krok.

Žádná ze stran připravovaného obchodu podrobnější informace neposkytla. Z analýzy dostupných zdrojů ale vyplývá, že Kellner by mohl na ruském trhu díky dohodě výrazně posílit, a možná dokonce vyřešit zablokovanou situaci v pojišťovně Ingosstrach, kde jeho PPF dlouhodobě bojuje s většinovým akcionářem, ruským podnikatelem Olegem Děripaskou.

Majitelé PPF by měli do společného podniku s VTB vložit svůj podíl v Ingosstrachu, čímž by se zcela změnila situace - v majetkové struktuře pojišťovny by fakticky získala podíl ruská státní banka.

Vše nasvědčuje tomu, že Kellner je společně se šéfem Generali Giovannim Perissinottem jedním z architektů plánu na spojení s VTB. Druhý nejvýznamnější akcionář PPF Jiří Šmejc už nedávno potvrdil, že česká skupina hledá dalšího partnera na ruském trhu. Skupina PPF také už dříve jednala s VTB o vstupu do ruského Home Creditu, který je nejcennějším Kellnerovým aktivem v Rusku v hodnotě až 69 miliard korun.

Generali PPF Holding působí ve 14 zemích střední a východní Evropy. Prostřednictvím dceřiných společností spravuje aktiva přes 14 miliard eur (zhruba 347 miliard Kč) a poskytuje v regionu služby více než deseti milionům klientů. Generali PPF Holding je společný podnik Assicurazioni Generali (51 procent) a PPF Group (49 procent).

Fakt, že dohody o Generali PPF Holdingu platí, potvrdil minulý týden agentuře Bloomberg také Perissinotto. Případné změny by mohly nastat až v roce 2014, kdy skupina PPF může realizovat opci na vystoupení z holdingu.