Saab je zase o krok blíž k bankrotu

Stockholm – Dva odborové svazy podaly návrh na konkurz problémového švédského výrobce osobních automobilů Saab kvůli nevyplaceným mzdám. Švédská automobilka s 64letou tradicí je od dubna prakticky nepřetržitě zastavena, protože dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

Zaměstnanci Saabu nedostali srpnové platy, červnové a červencové platy dostali se zpožděním. Podle odborů je proto bankrot jediný způsob, jak z automobilky peníze na výplaty dostat. „Návrh je způsobem, jak zajistit, aby naši členové nepřišli o peníze, na které mají právo,“ uvedla předsedkyně svazu Unionen Cecilia Fahlbergová.

Švédský soud minulý týden zamítl žádost Saabu o ochranu před věřiteli a vyjádřil pochybnosti o možnosti firmy získat nové peníze k přežití. Automobilka dnes hodlá soudu předložit novou žádost, protože se jí podařilo získat překlenovací úvěr s čínskou zárukou ve výši 70 milionů eur. Saab si slibuje, že se mu pomůže konečně přesvědčit soudy, aby mu ochranu před věřiteli povolily.

Saabu hrozí konkurz (zdroj: ČT24)

Majitelem Saabu je společnost Swedish Automobile, která se začátkem loňského roku dohodla na koupi Saabu od americké General Motors za 400 milionů dolarů (přes sedm miliard korun). Dohoda tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM. Podle ředitele Saabu dluží automobilka dodavatelům v současné době celkem 150 milionů eur.

Swedish Automobile uzavřela dohody o dlouhodobějším financování Saabu s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda. Čínští investoři by tím získali ve Swedish Automobile většinu, a Saab by se tak stal již druhou švédskou automobilkou pod čínskou kontrolou. Loni čínská Geely koupila výrobce osobních vozů Volvo Car od amerického koncernu Ford Motor.