Do Ruska míří české lokomotivy

Jihlava - Český strojírenský podnik CZ Loko míří se svou lokomotivou na ruský trh. Jeho generální ředitel Josef Bárta České televizi potvrdil, že mašina prošla v Rusku certifikací a obchodu za miliardy korun už nic nebrání. Ročně by měla firma do Ruska dodat sto lokomotiv.

Nové lokomotivy mají o 50 procent vyšší výkon, nižší spotřebu, klimatizovanou kabinu a samozřejmě elektronické řízení. Postupně by měly nahradit tisíce starých mašin, které jezdí na ruské železnici. Podvozek se bude vyrábět v Rusku, zbytek dodá česká firma.

Po zkušební sérii 30 lokomotiv by měla firma každý rok vyrobit až sto kusů. Už dnes se proto připravuje na rozšíření výroby. Staví novou halu a bude nabírat nové pracovníky. V současnosti firma zaměstnává 700 lidí, v brzké době počítá s navýšením zhruba o 100 pracovních míst. Vedení firmy CZ Loko počítá, že bude Rusku lokomotivy dodávat minimálně deset let. První lokomotiva by měla na ruské železnice vyjet už příští měsíc. 

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Ruský trh je pro české firmy velmi zajímavý

Důležitost ruského trhu pro české firmy stále roste. Za posledních 10 let se objem českého exportu do Ruska zvýšil šestkrát. Jen loni vyvezly české firmy do Ruska zboží za víc než 60 miliard korun. 

„České firmy se prezentují jako někdo, kdo dokáže ruskému partnerovi nabídnout jím požadovaný parametr kvality a ceny a v tomto ohledu je to jeden ze základních pilířů našeho úspěchu v Ruské federaci,“ říká Milan Hovorka, náměstek ministerstva průmyslu a obchodu.