Za registraci na webu sportovních mistrovství neplaťte

Praha - Seychelská společnost Online Investment Group zvyšuje tlak na tisíce Čechů. Zaregistrovali se totiž na jejích internetových stránkách v domnění, že jde o oficiální web šampionátu ve fotbale nebo v hokeji. Firma v těchto dnech rozesílá další upomínky a požaduje v přepočtu i více než sedm tisíc korun. V Česku a na Slovensku je odhadem 16 tisíc poškozených. Evropské spotřebitelské centrum jasně doporučuje, aby dotčení žádné peníze neposílali.

Největší množství lidí se nechalo zmást loni při mistrovství světa ve fotbale a letos na jaře při hokejovém šampionátu. Při prvním kliknutí se vždy objevil registrační formulář. Tisíce lidí si ale nevšimly, že je ve všeobecných podmínkách ukrytý i vysoký roční poplatek. Mezi nimi i Robert Leffler, jemuž přišlo několik upomínek od firmy Online Investment Group: „Člověk, který není právně vzdělán, neví, jestli je to pravda. Strach byl opravdu velký.“ 

V těchto dnech lidem přichází další vlna výzev k zaplacení za registraci při hokejovém mistrovství světa. Částky se přitom liší - pohybují se v přepočtu od skoro dvou tisíc korun až po sedm tisíc. „Jejich taktika je založená na psychologickém nátlaku, kdy pod pohrůžkou exekucí a dalších nátlakových akcí společnost přesvědčuje spotřebitele, aby poplatky skutečně uhradili,“ myslí si ředitel Evropského spotřebitelského centra Tomáš Večl. 

Evropské spotřebitelské centrum přitom od začátku lidem radí, že nic, co přišlo jen e-mailem, a ne od soudu, nemají platit a s firmou nemají komunikovat. „Bohužel je to velká kauza. Registrujeme relativně velký počet dotazů,“ dodává právník portálu Spotřebitel.net Miroslav Huml. 

Reportáž Zuzany Neuwirthové a Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

Stejná doporučení dává i nejvyšší slovenská prokuratura, podle které by na upomínky ani jiné hrozby neměli lidé reagovat: „Generální prokuratura Slovenské republiky vyzývá občany, aby vymáhané částky neplatili, ale tuto skutečnost oznámili na kterékoliv prokuratuře Slovenské republiky nebo na policii.“ 

Majitelé společnosti navíc nejsou známí a neexistuje na ně telefonní kontakt. Tento týden měl na Slovensku proběhnout další soud s několika firmami, které všechny souvisí i s firmou Online Investment Group a jejími praktikami. Byl ale odročen na začátek října. Poškození klienti i spotřebitelské organizace očekávají, že soud mnohaměsíční nejistotu vyřeší a jasně řekne, jestli firmy mají na vysoké poplatky nárok, nebo ne.

Online Investment Group
Zdroj: ČT24