Podle průzkumu očekává polovina Čechů pád eurozóny

Praha – Bezmála 46 procent Čechů si myslí, že současná situace povede k rozpadu eurozóny a 84 procent Čechů je přesvědčeno o tom, že podobné problémy, jako má Řecko, hrozí i dalším státům EU. Vyplývá z aktuálního výzkumu společnosti Médea Research.

Češi se také obávají vlivu dluhové krize na dění v Česku; dvě třetiny osob starších 18 let mají strach z negativních dopadů zadlužených států EU na jejich soukromý život. Přibližně čtvrtina populace (24 procent) naopak obavy z důsledků zadlužení států EU nemá.

Mezi veřejností navíc panuje nedůvěra ohledně schopnosti české vlády tyto problémy efektivně řešit. V účinnost vládních opatření proti opakování řeckého scénáře v Česku věří pouze 21 procent osob, ukázal průzkum. Naopak 61 procent občanů ČR starších 18 let nevěří, že kroky podnikané vládou dokážou zabránit tomu, aby se situace Řecka opakovala i v Česku.

Hlas lidu: Řecko je za své dluhy zodpovědné a má si je zaplatit

Významná část české populace také sdílí názor, že Řecko je zodpovědné za své dluhy a mělo by je zaplatit. Na 43 procent Čechů se staví negativně k restrukturalizaci řeckého dluhu, tedy k částečnému odpuštění dluhu nebo prodloužení jeho splatnosti. S částečným odpuštěním dluhu nebo prodloužením splatnosti souhlasí necelá pětina respondentů. O něco vyšší podíl dotázaných, 22 procent, by za lepší řešení považoval vyhlášení bankrotu Řecka.