Ve Frankfurtu se představil i nejrychlejší kabriolet planety

Frankfurt nad Mohanem - Druhým dnem pokračuje v německém Frankfurtu mezinárodní autosalon. Představuje se 89 světových premiér. Mezi nimi nechybí ani mladoboleslavská Škoda Auto s modelem MissionL. K vidění je i jedinečný exemplář kabrioletu Bugatti Veyron Grand Sport v provedení L˙Or Blanc. Italský výrobce supersportovních vozů Maserati ukázal koncept vozu Kubang. První dva dny se novinky představují médiím, pro veřejnost se brány autosalonu otevřou zítra.

Škoda bude vyrábět nový vůz v Boleslavi

Nový vůz označovaný zatím MissionL bude Škodovka vyrábět od příštího roku v hlavním závodě v Mladé Boleslavi vedle Fabie a Octavie. Koncept liftbacku MissionL, který je blízký provedení, jež půjde do sériové výroby, měří 4,5 metru a je jen nepatrně menší než Octavia. Pro auto, které má vedle velkého prostoru zaujmout i nízkou cenou, firma počítá se vznětovými i zážehovými motory. Škoda Auto již má připravenou i třetí generaci modelu Octavia a mohla by ji v relativně krátké době předvést. Mateřská společnost Volkswagen ve Frankfurtu poprvé předvedla nový mini model up!, který se má vyrábět spolu s novou nejmenší Škodou v závodu VW v Bratislavě.

MissionL na autosalonu ve Frankfurtu
Zdroj: ČTK/René Fluger

Bugatti Veyron Grand Sport umí uhánět přes 400 km/h

Za nevšední barevné provedení i použité materiály v interiéru i exteriéru auto vděčí spolupráci automobilky s porcelánkou Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin. Porcelán výrobce použil například na víčku hrdla nádrže nebo ve výplni mezi sedadly. Celý vůz je pojatý v odpovídajícím bílo-modrém žíhání. Motor o objemu osm litrů a výkonu 1 001 koní zůstal beze změn a kabriolet s ním dokáže uhánět rychlostí přes 400 kilometrů v hodině. Z nuly na 100 kilometrů v hodině zrychlí za 2,7 vteřiny. Vůz za 1,65 milionu eur (40 milionů korun) podle sdělení výrobce již svého kupce našel.

Bugatti Veyron Grand Sport v provedení L´Or Blanc
Zdroj: ČTK/René Fluger

Výrobce Maserati představil model Kubang

Italský výrobce supersportovních vozů Maserati chystá výrobu terénních vozidel. Již za dva roky by měl vyjet sportovně užitkový model Kubang. Koncept vozu automobilka představila na autosalonu ve Frankfurtu. Maserati zdůraznila, že má jít o luxusní vůz v duchu filosofie značky. Vzhled, speciálně navržený motor, podvozek, brzdy a další komponenty mají
být z dílny italského výrobce.

Automobilka Maserati představila ve Frankfurtu vůz kategorie SUV s názvem Kubang.
Zdroj: ČTK/René Fluger

Mercedes vytvořil limuzínu na vodík a elektřinu

Automobilka Mercedes přeskočila dvě automobilové generace a představila studii luxusní limuzíny, která kombinuje vodíkový a elektrický pohon. Koncept F125 představený ve Frankfurtu má dojezd na jednu nádrž vodíku až 1 000 kilometrů. Místo běžných lithium-iontových baterií firma použila lithium-sírové akumulátory s kapacitou deset kilowatthodin, které umístila za zadní sedadla. Na elektřinu vůz ujede 50 kilometrů. Proces dobíjení může uživatel sledovat prostřednictvím chytrého mobilního telefonu. Automobilka odhaduje, že se současným tempem pokroku by se použité technologie mohly dostat do sériové výroby po roce 2025.

Automobilka Mercedes představila studii luxusní limuzíny.
Zdroj: ČTK/René Fluger