Téměř polovina Čechů si pořizuje software nelegálně

Praha – Téměř polovina lidí v Česku si pořizuje nelegální software. Hodnota ukradeného softwaru představuje 3,7 miliardy korun. Nejčastějším způsobem nelegálního šíření je stahování programů z internetu či zakoupení pouze jedné licence, kterou pak uživatelé instalují na více počítačích. Vyplývá to ze studie protipirátské aliance Business Software Alliance.

Studie zjistila, že podstatná část uživatelů počítačů pravidelně získává software pirátskou cestou. Jedná se o 47 procent Čechů. Lidé tvrdí, že chránit duševní vlastnictví je důležité, ale přitom se pirátství sami opakovaně dopouští. Tuzemští spotřebitelé si jsou většinou vědomi, jakým způsobem by si software měli pořizovat, ovšem řadu velmi rizikových distribučních kanálů pořád považují za legitimní. Situace ve světě je stejná.

Rozhovor s Janem Hlaváčem (zdroj: ČT24)

Nejčastějším způsobem šíření pirátského softwaru je nákup pouze jedné softwarové licence, přičemž program je pak instalován ve více počítačích. Tento způsob pirátství je běžný zejména ve firmách, ale začíná se rozšiřovat i do domácností. Doménou domácích uživatelů je stahování pirátského softwaru z výměnných sítí. Zatímco nákup softwaru na tržnici považuje za bezpečný necelá pětina, stahování softwaru z P2P (Peer-to-peer) výměnných sítí považuje za legitimní 45 procent a nákup na on-line aukcích 69 procent dotázaných. Nejčastěji se kradou operační programy, antivirové programy, kancelářské balíky a hry.

Za pirátství na sedm let do vězení 

Podle studie si mnoho uživatelů myslí, že softwarové pirátství je něco běžného, pravděpodobnost přistižení malá a případné tresty zanedbatelné. České soudy ale mohou uložit vysoké peněžité tresty, nařídit propadnutí věci, či dokonce uložit trest odnětí svobody až do výše sedmi let. Dále hrozí nutnost uhradit škodu způsobenou výrobcům softwaru. 

Procento tuzemských uživatelů, kteří považují uvedené formy distribuce softwaru (SW) za legitimní či legální:

  •     tržnice a pouliční prodej softwaru - 19 procent
  •     instalace „půjčeného“ softwaru - 27 procent
  •     instalace SW na více počítačů v práci (1 licence) - 44 procent
  •     stažení softwaru z P2P (Peer-to-peer) výměnných sítí - 45 procent
  •     instalace SW na více počítačů v domácnosti (1 licence) - 54 procent
  •     nákup softwaru na on-line aukcích - 69 procent

Česká republika se v mezinárodním žebříčku 32 sledovaných zemí umístila ve stahování pirátského softwaru na 17. příčce, přičemž první místo znamená nejvyšší míru stahování. Podle studie ale míra pirátství v Česku postupně klesá. Mohou za to firmy, které se poslední dobou snaží dbát na legálnost.

Procento uživatelů stahujících nelegální software: 

  1. Čína - 86 %
  2. Nigérie - 81 %
  3. Vietnam - 76 %
  4. Ukrajina - 69 %
  5. Malajsie - 68 %
  6. Thajsko - 65 %
  7. Indonésie - 65 %
  8. Saúdská Arábie -62 %
  9. Jižní Korea - 60 %
  10. Mexiko - 60 %
  • 17. Česká republika - 47 %
  • 30. Francie - 26 %  
  • 31. Německo - 21 % 
  • 32. Jihoafrická republika - 20 %