Facebook odsouvá datum vstupu na burzu

San Francisco - Americká sociální síť Facebook vstoupí na burzu asi až koncem roku 2012. Informuje o tom server Financial Times, který se odvolává na své zdroje. Na trzích se přitom očekávalo, že investoři si budou moci akcie Facebooku koupit už na jaře. Primární emise akcií Facebook je jednou z nejočekávanějších událostí a zřejmě bude patřit i k největším na světě.

Facebook jako soukromá společnost už akcie má, nejsou ale určeny pro veřejnost a obchoduje se s nimi pouze na speciálních burzách. Tam si mezi sebou mění celé podíly ve firmách hlavně instituce a bohatí jednotlivci. Z nedávných transakcích s akciemi Facebooku vychází hodnota firmy na zhruba 66,5 miliardy dolarů (asi 1,2 bilionu korun). Některé zdroje už dříve avizovaly, že Facebook by mohl primární emisi akcií vydat ještě do konce letošního roku. 

Za oddálením stojí Zuckerbergova snaha motivovat

Zdroje Financial Times tvrdí, že zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg chce s primární emisí počkat do příštího září, případně ještě později. Zaměstnanci tak prý budou motivováni, aby podnik dál rozvíjeli. Jinak by se jejich motivací mohl stát okamžitý zisk, který by inkasovali po prodeji akcií.

Vstup na burzu chystají i další internetové firmy, například Groupon či Zynga, které si vydobyly solidní postavení na trhu. Managementy těchto firem ale čekají, až odezní současná rozkolísanost na burzách, která řadu investorů odrazuje. Nervozita by tak mohla by způsobit, že se prodej akcií nepovede a jejich kurz oslabí.

Facebook odkládá vstup na burzu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod