Řecko je nedílnou součástí eurozóny, shodli se činitelé

Atény - Řecko je nedílnou součástí eurozóny a nedávná opatření, která byla přijata na pomoc Řecku, zemi pomohou splnit dohodnuté fiskální cíle. Během dnešní telekonference se na tom podle řeckých médií shodli řecký premiér Jorgos Papandreu, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Na trzích přitom rostou obavy, že Řecko směřuje k platební neschopnosti.

Francie sice původně avizovala, že se k obsahu telekonference nebude veřejně vyjadřovat, úřad francouzského prezidenta nicméně podle serveru řeckého týdeníku To Vima vydal krátké prohlášení, ve kterém stálo, že „Francie a Německo jsou přesvědčeny o tom, že Řecko zůstane v eurozóně“. Uvedl také, že realizace nového záchranného plánu pro Řecko, dohodnutého 21. července, je „více než kdy jindy nezbytná k udržení stability eurozóny“.

Podle mluvčího řecké vlády Iliase Mosialose se všichni tři státníci shodli na plné realizaci nového záchranného plánu. „Vzhledem k velkým spekulacím z posledních dnů, všichni zdůraznili, že Řecko je nedílnou součástí eurozóny. Řecko je odhodláno splnit všechny své závazky vůči svým partnerům, aby zajistilo uskutečnění podpůrného programu,“ uvedl Mosialos v prohlášení. Podle něj směřují poslední kroky řecké vlády k dosažení fiskálních cílů pro roky 2011 a 2012 a vzniku primárních přebytků, díky nimž se zastaví růst řeckého veřejného dluhu.

Řecko od loňského jara čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Na této pomoci je země životně závislá a pokud by nedostala další část úvěru, došly by jí v říjnu prostředky. Právě uvolnění další peněz je teď velkou neznámou, protože mezinárodní inspekce zjistila, že Řecko neplní podmínky úvěru tak, jak se zavázalo.