Odchod Martina Romana vyvolal vlnu spekulací

Praha - Konec Martina Romana ve funkci generálního ředitele společnosti ČEZ vyvolal mnoho spekulací. Důvodem jeho odchodu se zabývají první stránky téměř všech dnešních deníků. Ve středu oznámený odchod nejvlivnějšího manažera ve službách státu totiž provázely nejasnosti. Nebylo zřejmé, zda jej premiér Petr Nečas odvolal, či zda odešel z funkce narychlo sám. Podle informací Lidových novin rezignuje již dnes, nahradit by ho měl současný výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš. Zprávu o Romanově odchodu z čela ČEZ přinesl s odkazem na zdroj z okolí premiéra server Lidovky.cz, který zveřejnil, že Romana odvolal premiér Petr Nečas. Sám Roman poté potvrdil, že končí v čele společnosti na vlastní žádost a přesune se do čela dozorčí rady.

„Před několika měsíci jsem oznámil panu premiérovi, že bych chtěl skončit jako předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. Pan premiér mě požádal, zda bych mohl své dlouholeté zkušenosti zúročit jako předseda dozorčí rady. Tuto nabídku jsem přijal,“ nechal se slyšet Martin Roman.

Na to, že podle Romanova tvrzení jde o měsíce připravovanou dohodu s premiérem, doprovází však její zveřejnění několik podivností. Včetně té, že premiérovo okolí tato zpráva velmi zaskočila. „Nic o tom nevím a silně o tom pochybuju,“ řekl ve středu večer premiérův poradce Jiří Sezemský. Podle Hospodářských novin o tom nic nevěděl ani náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner, stejně jako další obvykle dobře informovaní lidé z oboru. „Nikdo nám o tom neřekl, budeme chtít vysvětlení,“ žádá předseda Věcí veřejných Radek John.

István Léko, šéfredaktor, Česká pozice

„Také mě překvapilo, že hned zveřejnili jméno nástupce. Museli tam nechat kontinuitu, nemohli tam dat nějakého střelce, který začne během pár měsíců otevírat skříně a třeba něco objeví.“

Vláda nyní řeší několik důležitých rozhodnutí, která mají na ČEZ a na firmy podle listu Romanovi blízké - jako je plzeňská Škodovka nebo finanční skupina J&T - vliv. V úterý se otevřely obálky s nabídkami do ekotendru, kde je jedním z uchazečů právě tato skupina. Ministr financí Miroslav Kalousek také chystá na příští týden do vlády návrh na zpoplatnění emisních povolenek, což se výrazně dotkne především ČEZ.

ČEZ bude mít nového šéfa, Martin Roman končí (zdroj: ČT24)

Martin Roman a Škoda Holding?

Podle MF Dnes přišla překvapivá zpráva o Romanově konci v čele ČEZ ve stejné době, kdy deník prověřoval závažné informace o privatizaci plzeňské Škoda Holding a možném angažmá Martina Romana v této transakci.

Podle několika zdrojů blízkých premiérovi a elektrárenské firmě Romanovi podrazily nohy informace švýcarské prokuratury, jež se zabývá privatizací Mostecké uhelné společnosti a rozkryla také vlastnictví plzeňské Škody.

Petr Novák, analytik PPF

„Chápu to jako smíšený krok. Na jedné straně ho odvolává z funkce výkonného manažera, na druhou stranu mu dává tu hlavní roli v dozoru nad managementem a ovlivňováním strategie ČEZ.“

Přestože se o napojení Romana na tuto firmu dlouho spekuluje, on sám to odmítá. „Nikdy jsem nebyl, přímo ani nepřímo, akcionářem, ani podílníkem, ani ovládající osobou Škoda Holding. Veškerý vztah k této firmě jsem ukončil před vstupem do ČEZ,“ stojí v prohlášení Martina Romana.

Nové logo mladoboleslavské Škody Auto
Zdroj: ČT24