Automobilky hledají specifický zvuk pro elektromobily

Detroit - Automobilky ve Spojených státech se potýkají s novým problémem. Elektromobily jsou prý příliš tiché, tudíž nebezpečné pro chodce. Proto pro ně nyní hledají charakteristický zvuk. Aby totiž kolemjdoucí neohrožovaly, musí je výrobci do konce roku 2016 povinně vybavit nějakým „bzučákem“. Hybridní vozy mají o 50 procent více srážek s chodci než ostatní auta.

Hučení proudového motoru, zvonění, ptačí zpěv i tůrování sporťáku - tyto zvuky zvažují výrobci aut jako budoucí doprovod elektromobilů a hybridů. Třeba elektrický vůz Volt od automobilky General Motors má už teď ve výbavě zvonění, který může spustit řidič. Firma ale zvažuje, že její auta budou nějaký zvuk vydávat nepřetržitě.

Projektový inženýr General Motors Doug Moore řiká: „Musíte poznat, že jde o auta. Nemůže to být něco jako vyzváněcí tóny či štěbetání ptáků.“

Toyota vyvíjí zvuky pro svá hybridní auta už pět let. Původně chtěla využít klakson, který by během jízdy za malých rychlostí pípal. Pak ale dospěla k názoru, že by takový zvuk byl po nějaké době otravný. Teď přemýšlí o vrčení, které představil nevidomým. Podle inženýra Toyoty Daniela Smitha prý některým lidem tento zvuk připomíná televizní seriál Star Trek.
 
Automobilka Ford o zvuku budoucí elektrické verze Focusu nechala hlasovat na Facebooku, Nissan najal hollywoodského zvukového inženýra. U klasiky zůstává Porsche - jeho prototyp vydává z reproduktorů stejný zvuk jako vozy poháněné benzinem.