Schůzka šéfů financí EU a USA zatím nic nového nepřinesla

Vratislav (Polsko) – Eurozóna o další části záchranného úvěru pro Řecko rozhodne až v říjnu. Po dnešní schůzce ministrů financí EU v polské Vratislavi to oznámil předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker. O tom, že situaci kolem dluhové krize v eurozóně bedlivě sledují i Spojené státy, svědčí účast amerického ministra financí Timothyho Geithnera. Jednání  však žádný průlom v hledání cesty z krize nepřinesla.

Řecko před pár dny varovalo, že mu stačí peníze na chod státu pouze na několik týdnů. Uvolnění další části mezinárodní pomoci ve výši okolo osmi miliard eur (asi 195 miliard Kč), které se původně plánovalo na konec září, ale ani po dnešní schůzce není jisté. Mezinárodní inspekce počátkem září zjistila, že Atény neplní podmínky pro čerpání finanční pomoci tak, jak se zavázaly. Mise se do Atén vrátí v pondělí. „Pokračující plná implementace dohodnutých reforem v Řecku je naprosto nezbytná,“ řekl Olli Rehn, eurokomisař pro měnové záležitosti. „V Řecku musí existovat politická vůle tyto reformy plně uskutečnit,“ naléhal.

Analytici Řecku příliš nadějí nedávají. Z průzkumu agentury Reuters mezi padesátkou evropských ekonomů vyplynulo, že pravděpodobnost bankrotu Řecka je 65 procent. Eurozónu ale Řecko neopustí, euro si chce ponechat. Řecko čerpá od loňského jara mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Letos v červenci na mimořádném summitu země eurozóny schválily druhý záchranný úvěr pro Atény ve výši 109 miliard eur, k němuž mají na rozdíl od prvního úvěru přispět i soukromí věřitelé. Dluhová nákaza se navíc rozšířila i do jiných zemí platících eurem. Mezinárodní pomoc už čerpá Irsko a Portugalsko, s potížemi se potýká i Itálie, jedna z velkých evropských ekonomik.

Řecko
Zdroj: ČT24/visitgreece.gr

Evropa by podle amerického ministra financí Geithnera měla přestat „nevázaně mluvit“ o rozpadu eurozóny. Svým evropským kolegům vzkázal, že eurozóna má možnost svoji dluhovou krizi vyřešit, musí ale chtít. Geithner je prvním americkým ministrem financí, který se schůzky určené pro ministry eurozóny zúčastnil. „Vždy můžeme s Američany diskutovat, ale chtěl bych od nich někdy uslyšet, jak hodlají snížit svůj rozpočtový deficit a veřejný dluh,“ poznamenal belgický ministr financí Didier Reynders na adresu Geithnera, který Evropanům doporučil zvýšit prostředky v záchranném fondu EFSF.

„Děláme vše, co je v našich silách, pokud jde o euro, klid na finančních trzích i strukturální reformy. Takže si myslím, že pan Geithner to myslí tak, abychom pokračovali v tom, co jsme začali,“ reagovala španělská ministryně financí Elena Salgadová.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová ale přiznala, že s realizací úsporných programů Evropa zaspala. To potvrdil i guvernér Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Nedávné otřesy na finančních trzích, které se dostaly na dvouletá minima, svědčí podle něj o jediném. Vlády musí zdvojnásobit své úsilí. Podle ruského premiéra Putina stojí Evropa, a koneckonců i Spojené státy, na prahu další recese.

Eura
Zdroj: Martin Lee/Isifa/Rex Features

Euro oslabilo, investoři čekají na výsledek jednání

Neformální zasedání ministrů financí zemí EU bude pokračovat ještě v sobotu. Evropská měna dnes na schůzku reagovala poklesem. Investoři se nechtějí pouštět do nových obchodů před konečnými výsledky polského jednání. Euro rovněž poškodila zpráva portugalské centrální banky, které ostrov Madeira neposkytl informace o dluhu z předchozích let. V 18:30 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,3791 USD a k jenu kleslo o půl procenta na 106,02 JPY.