Brown: Evropa i USA porostou velmi slabě až deset let

Ta-lien (Čína) – Ekonomika evropských zemí i Spojených států poroste jen velmi pomalu po dobu deseti let. Na ekonomickém fóru v čínském Ta-lienu to řekl bývalý britský premiér Gordon Brown, podle něhož záleží na tom, jakým způsobem a jak rychle vyřeší eurozóna dluhovou krizi. V případě nepříznivého vývoje neklesne podle Browna ani vysoká míra nezaměstnanosti.

„Pokud zde nebude globální koordinace, tak očekávám deset let nízkého růstu v Evropě i v Americe,“ řekl Brown. „Očekávám velmi vysokou míru nezaměstnanosti a očekávám také, že koordinace selže. To nakonec povede k nárůstu protekcionismu,“ myslí si Brown.

Krize kolem státních dluhů, která před více než rokem zasáhla Evropu, už donutila Řecko, Irsko a Portugalsko požádat o mezinárodní finanční pomoc. Na trzích se mezitím vystupňovala nervozita, kvůli které se zvyšují výnosy státních dluhopisů nejzadluženějších zemí, hlavně Itálie a Španělska, které tak musí platit vysoké úroky.

Kvůli objemu řeckých dluhopisů, které mají v portfoliu některé evropské banky, se také objevily obavy z nové bankovní krize. Přední centrální banky světa nicméně ve čtvrtek oznámily koordinovanou intervenci, v jejímž rámci budou evropským bankám dodávat v neomezeném množství dolarovou likviditu. Někteří investoři tvrdí, že pokud se má situace vrátit k normálu, bude třeba udělat víc. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o nutnosti ještě více posílit kapitál těch bank, které jsou nejvíce exponovány vůči vysoce zadluženým zemím eurozóny.