Německé banky potřebují peníze, podniky se bojí investic

Frankfurt nad Mohanem – O penězích pro banky převážně kvůli riziku odpisu řeckých dluhopisů se v posledních dnech hovoří hodně. Teď ale nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung přišel s konkrétním číslem. Tvrdí, že deset největších bank v Německu potřebuje posílit kapitál v úhrnu až o 127 miliard eur (asi 3,1 bilionu korun). O částce píše s odvoláním na studii německého ekonomického institutu DIW. O zhoršující se situaci v Německu dnes mluvil i člen vedení německého finančního ústavu Commerzbank Markus Beumer. Některé podniky podle něj v obavách z dalšího vývoje ekonomiky začínají odkládat investice. Týká se to především podniků střední velikosti, které tvoří páteř největší evropské ekonomiky. Jde tedy o dodavatele automobilových součástek nebo některé strojírenské firmy.

Bankám chybí peníze

Poměr akciového kapitálu německých bank k jejich celkové bilanci se musí zvýšit alespoň na pět procent, tvrdí ředitelka výzkumu Dorothea Schäferová, která má v rámci DIW na starosti finanční trhy.

Již na začátku září psal ekonomický list Financial Times, že podle odhadu Mezinárodního měnového fondu by mohlo předním evropským bankám chybět asi 200 miliard eur (zhruba 4,9 bilionu korun). Tak vysoké by prý byly náklady na rekapitalizaci, pokud by se správně ocenily dluhopisy zadlužených zemí eurozóny.

Tehdy však odhad fondu okamžitě narazil na tvrdý odpor evropských politiků i centrálních bankéřů, kteří měnový fond obvinili z podjatosti a špatných výpočtů. Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová později prohlásila, že zmiňovaná zpráva je zavádějící a že fond ještě studii nedokončil.

Páteř evropského tahouna se bojí investovat

Obavy, které mezi šéfy německých středně velkých společností narůstají, se projevují tím, že se firmy zdráhají brát si další úvěry. Strach jim nahání především panika na akciových trzích. Ty se totiž považují za jeden z předstihových indikátorů. Obecně se má za to, že jak si nyní vedou akcie, tak si zhruba za půl roku povede celá ekonomika.

Markus Beumer:

„Obavy středněvelkých firem narůstají. Oni vidí vývoj na akciových trzích jako negativní signál pro jejich vlastní podniky.“

Burza
Zdroj: Boris Roessler/ISIFA/EPA

Beumer řekl, že středněvelké firmy se podle něj budou příští rok potýkat s ještě většími problémy než letos. Na druhou stranu ale bankéř podotýká, že tyto firmy jsou lépe připraveny na to, aby se s hospodářským propadem vyrovnaly. „Jsou efektivnější. Ty firmy teď mají kontrolu nad svými náklady a jsou celkově štíhlejší. Zároveň mají plné šuplíky peněz,“ řekl Beumer. Řada podniků má spoustu přebytečné hotovosti, což je ještě pozůstatek krizového období. Firmy se tehdy totiž těžko dostávaly k úvěrům a provozní zdroje si vytvářely svépomocí, zpravidla drastickým šetřením.